A Római Birodalom egyik provinciája Pannónia volt. A terület
meghódítása a Birodalom által több ízben történt. Legelőször i. e
35 és 14 közt, a kereskedelem, azaz a "borostyán út " miatt
kapott nagy figyelmet a rómaiaktól.
Az éhes hadsereg bevonult a tartományba. Dubitatius, a szakács,
gondterhelten zötykölődött az egyik élelmiszereket szállító
szekéren. Tisztában volt vele, hogy az élelem nagy része a
hosszú út alatt elfogyott. Fogalma sem volt róla, hogy mit ad
majd az éhes katonáknak enni. Aztán eszébe jutott a káposzta...
Az bizony volt bőven, hiszen virágok helyett ebben a korban a
közterületekre káposztát ültettek, közöttük pedig kis táblák
biztatták még a legutolsó gyözelemben kételkedő rómait is,
hirdetvén, hogy "Győzni fogunk!"
- Bánom is én! - vigasztalta magát gondolatban Dubitatius és
elhatározta, hogy ha más nem akad, jobb híján, főz majd káposzta
levest a katonáknak.
Megérkezvén az átmeneti pihenőhelyre, Dubitatius a káposztás
hordóhoz szaladt és megkóstolta a legfőbb hozzávalót.
Igen ám, de a rögös és hepehupás utakon a a káposztát szállító
hordóban a káposzta erjedésnek indult, savanyú és lucskos lett..
Megromlott.
- Szentségess Szűzanyám! - kiáltott fel a sereg szakácsa. Aztán
hirtelen elhallgatott.
- Hmmm, hmmm... nem is rossz, nem is rossz - motyogta alig
hallhatóan.
Segédje, Grumio, szintén megkóstolta a furcsa zamatú káposztát
és a mesterhez fordult.
- Hát most mit tegyünk, mester?
- Ha már a dolog így áll - felelte Dubitatius - Főzzünk ebből
levest!
- De mit fognak szólni a katonák? - kérdezte döbbenten a
szakácstól a segéd - hiszen érezni fogják, hogy ez másfajta ízű
káposzta leves!
- Ugyan, eredj! - válaszolta a mester - Nem foglalkoznak ezek
azzal! Ráfogjuk, hogy egészséges, tápláló, meg amúgy is a nagy
éhségben megesznek mindent!
- Én amondó vagyok - elmélkedett Grumio - hogy ha megbetegszenek
a romlott káposztától, bizony az lesz a mi utolsó napunk!
- Isten csapása! - ripakodott rá segédjére a Dubitatius - akképp
is meghalunk ha nem adunk nekik enni!
- Hozzad gyorsan az üstöket, a fűszereket, rakj hamar tüzet -
sürgette jobb kezét a szakács.
Mire alkonyodni kezdett, meg is főtt a furcsa ízű leves. A
katonák átfázva, fáradtan kanalazták a forró levet.
- Ez jó, ez igen jó! - veregették hátba Dubitatiust a római
hadnak seregei, repetáért sorban állva - főzz nekünk máskor is
ilyet!
Mindkét elkövető álmatlanul forgolódott azon az éjjel. Aztán
amikor nyilvánvalóvá vált, hogy senki nem lett beteg és nem is
lehelte ki a lelkét reggelre, csak-csak megnyugodtak.
Híre ment ennek a különleges levesnek Rómában is. Aztán az
ottaniaknak is igen ízlett.
Mivel a recept úgy szólt, hogy a káposzta csak rázódva lesz
ilyen jó ízű, hát fogták a patríciusok és szekérre rakván addig
rázatták a római macskaköveken fel s alá fuvarozva, míg az
megerjedt kínjában.
A szegényebb rómaiak meg a rabszolgáikat használva élő
szerszámként, addig futtatták szerencsétleneket a ház körül
puttonnyal a hátukon, míg a káposzta meg nem savanyodott.
A fáma szerint ezen rabszolgák jöttek rá arra, hogy a káposztát
elég csupán csak jó erősen lenyomni a hordókba, aztán az erjed
majd magától is, futtatás nélkül is.
Hát, így esett, hogy a korhely leves alapja elkészülhetett római
módra.
Évekkel később, vacsoraidő után, Dubitatius, felemlegetve a
káposztaleves esetét segédjének, ekképp összegezte a
történteket:
- Megmondtam én neked Grumio, mindig is volt valahogy, aztán
majd ezentúl is lesz!
- No, megyek is aludni! Jó éjszakát!
Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt
szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!