Az Arcnélküli Férfi esete képekkel #br# – csak erős idegzetűeknek!

2011. 03. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elektromos balesetben összeégett és megvakult Dallas Wiens. Szinte teljesen szétroncsolódott a feje, de orvosi bravúrral megmentették az életét. Hosszú évek küzdelme után most végre újra emberi arcot kapott a 25 éves férfi:

 Dallas Wiens a baleset előtt, kislányával.  (Fotó: Google)  

15 órás műtéttel hozták rendbe egy súlyos balesetet szenvedett amerikai építőmunkás arcát a bostoni kórházban. Dallas Wiens teljes átültetésre szorult: új orrot, ajkakat, bőrt és mimikai izmokat, sőt az érzékeléshez és mozgatáshoz szükséges idegeket  kapott. A rendkívül költséges eljárást a rossz anyagi körülmények között élő Wiens nem tudta volna kifizetni, de az amerikai Védelmi Minisztérium megfinanszírozta a teljes összeget, mivel a Wiensen „tesztelt” új eljárást a szolgálat közben megsérült katonák gyógykezelésében szeretnék alkalmazni.

 ...és a baleset után.  (Fotó: Google)  

Betsy Nabel, a kórház elnöke "a transzplantációs sebészet újabb mérföldkövének" nevezte a beavatkozást, amely az Egyesült Államokban egyedülálló, más országokban viszont már volt példa hasonló operációsorozatra: a világ első arcátültetését Spanyolországban hajtották végre, 2010-ben.

A hírek szerint a páciens jól viselte a műtétet. Az operáló orvoscsapat vezetője, Bohdan Pomahac szerint Wiens állapota kielégítő: felkelt ágyából és beszélt is családjával. Pomahac az ABC-nek tett nyilatkozatában elmondta, hogy amikor a kötések lekerültek a férfiról, arcvonásai saját régi arcára és a donoréra is hasonlítani fognak.

Dallas Wiens 2008 novemberében szenvedett súlyos munkahelyi balesetet. Egy templom felújításán dolgozott, amikor súlyos áramütés érte. Arca szinte elszenesedett: megvakult, orra és ajkai elégtek, fogai és izmai pedig nagyrészt megsemmisültek. Három hónapig tartották mesterséges kómában és számtalan életmentő operációt végeztek rajta. A 2011 márciusi orvosi bravúr, mely során rekonstruálták az arcát, ezt a folyamatot koronázta meg.

Több kép az Arcnélküli Férfiról ITT. (Vigyázat, csak erős idegzetűeknek!)

 Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz! 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top