A rooibos, vagyis a vörös tea

2008. 05. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ültetvények nem vegyszerezettek és a feldolgozás minden fázisa természetes módon zajlik. A vékony, hosszúkás leveleket kézzel szüretelik, a szüret egész nyáron tart, majd fermentálják. Ez egy olyan eljárás, lényegében erjesztés, amely során enzimek, és mikroorganizmusok hatására a sajátos zamat kialakul. Ugyanezt az eljárást használják a dohány és a kávé esetén is. Ennek a hatására alakul ki jellegzetes vöröses- barna színe a rooibosnak. Ezután gőz segítségével sterilizálják, és a napon kiszárítják, rostázzák, és már lehet is csomagolni.

Évente körülbelül 8000 tonna vörös teát állítanak elő, amelynek felét Afrikán kívül értékesítik. A legnagyobb rooibos teafogyasztó Németország, Hollandia és Japán, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban is.

Rengeteg kedvező élettani hatása van, például görcsoldó, gyulladáscsökkentő és anti-allergén. Enyhíti az asztma, a szénanátha tüneteit, csökkenti a fejfájást és segíti az emésztést. Ezenkívül hatásos bizonyos bőrbetegségekre, például az ekcémára és a pikkelysömörre, de még a pattanásos bőrre is jótékony hatással van. Sokféle bőrápoló termékben megtalálható manapság, tehát külsőleg is szokás alkalmazni. Dél-Afrikában régóta bevett szokás, hogy bőrirritáció esetén rooibos- fürdőt javasolnak az érintettnek.

Hatásos lehet még álmatlanság, ingerlékenység, idegi feszültség esetén, és még a magas vérnyomásra is alkalmazható. Az 1960-as évek óta foglalkoznak a tudósok behatóan a növény gyógyító hatásaival, azóta bőséges szakirodalma lett a témának. Ez a tea koffeinmentes és nem tartalmaz csersavat sem, tehát érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják, és ezáltal csökkenti a gyomorégést, a bélpanaszokat. Anti-oxidánsokat tartalmaz, amelyek segítségével lassíthatja az öregedési folyamatokat és erősíti az immunrendszert. Sokfajta ásványi anyag van benne, úgymint réz, vas, kálium, kalcium, cink, magnézium. Ez utóbbi az idegrendszeri problémákra kiváló.

Fogyókúrázóknak jó hír, hogy a vörös teának zsírégető hatása is van, magas fluorid tartalma miatt a gyermekeknek is remek, mert erősíti a fogzománcot.

Hasonlóan a fekete teához minél tovább főzzük, annál erőteljesebben jelentkeznek az aromák, és csersavmentességének köszönhetően nem lehet túláztatni a teafüvet. Íze kevésbé kesernyés, mint a fekete teának, sőt inkább gyümölcsös, édeskés így, bár Dél-Afrikában tejjel és cukorral isszák, akár édesítés nélkül is fogyasztható.

Kapcsolódó anyagok:

$$277$$

$$278$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top