A rozmaring

2009. 12. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legenda szerint Erzsébet királynő ettől gyógyult meg, visszanyerte életerejét, ezzel annyira elragadtatta a lengyel királyt, hogy az belé szeretett - pedig akkor Erzsébet már 72 éves volt -, és feleségül vette.

A „magyar királynő vize”, amely természetesen rozmaringot is tartalmazott, innen kapta a nevét. A magyar népgyógyászat a rozmaringot szívgyógyszerként is számon tartja. Jelentős a flavinoid tartalma, az egész szervezetet áthangolja, tágítja az ereket, javítja a vérkeringést.

Az alacsony vérnyomást, a szív tevékenységet, szívműködést helyreállítja, javítja a szív teljesítőképességét, szünteti a szív ritmus zavart, a soron kívüli szívverést.

Ha esetleg pajzsmirigy problémád van, ennek leküzdésében is hatásosan segít, ha rozmaringot is teszel a teakeverékbe.

Általános gyengeségben szenvedők, idős emberek szív- és vérkeringési gyengeségében is ajánlott, mert tonizáló-stimuláló idegerősítő, életerő-fokozó szer.

Nagyon hasznos az olyan embereknek is, akik minden egészségügyi panasz nélkül, hajlamosak az ájulásra. Használhatjuk még hurut oldására, nátha ellen, reszketés, kóros álmosság, ájulás, és kellemetlen lehelet ellen is.

A rozmaringot nem csak teának használhatjuk fel. Ízesíthetjük vele pástétomunkat, salátáinkat. Készíthetünk belőle bort, a rozmaring virágjából ecetet.

A nagy pestis járványok idején, rozmaring füsttel próbálták elkergetni a „dögletes eget”.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top