A sertés influenza elleni védőoltás

2009. 08. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez a vírus példátlan gyorsasággal győzi le az időbeli és térbeli akadályokat, ugyanis más világvírusoknak fél év kellett ahhoz, hogy annyira elterjedjenek, mint a sertésinfluenza hat hét alatt.

A mai világban, amikor bárki és bármi eljuthat a Föld bármelyik pontjára – legyen szó üzletemberről vagy élelmiszerről – nem akadály egy belégzés útján terjedő betegségnek legyőzni az óceánt. Főleg Amerikából hazaérkező magyarok betegedtek meg és fertőztek tovább hazánkban, bár az első itthon regisztrált fertőzött egy brazil állampolgárságú, Amerikában élő férfi volt, aki május végén betegedett meg. 

Magyarországon egyszáz alatti, Nagy-Britanniában azonban már a százezret is meghaladja a regisztrált fertőzöttek száma. A reptereken úgynevezett hőkapukat is felszereltek, de ezeken gyakran sétálnak át olyan emberek, akikben még csak lappang a vírus, de nem tört felszínre és ezért az illető még tünetmentes.

Ijedtségre ad okot, hogy már halálos áldozata is van a betegségnek hazánkban. A férfi a sertésinfluenza szövődményébe, tüdőgyulladásba halt bele. Az új típusú influenza azokat veszélyezteti igazán, akik asztmában, krónikus szívbetegségben vagy cukorbetegségben szenvednek, mert betegségüket az influenza fokozhatja. Emellett különösen veszélyeztetettek a kismamák is. Tehát az igazi veszélye a betegségnek a szövődményekben rejlik.

Már júniusban hallani lehetett arról, hogy egy svájci cég elkészült a védőoltás első változatával. Itthon az országos tisztifőorvos szerint nincsenek késésben az oltások kidolgozásával és sokszorosításával. Igaz, hogy amikor a vírus tavasszal megjelent – nem túl ésszerűen – még nem gondolták a szakemberek, hogy ilyen gyorsan elér Magyarországra is. A britek által kikísérletezett vírust – amely alkalmas arra, hogy oltóanyagot készítsenek belőle –, már május végén megkapta Magyarország. Októberre tervezik a vakcina oly mértékű sokszorosítását, hogy mindenki, aki akarja, beoltathassa magát. A H1N1 vírus elleni védőoltás nem azonos a hagyományos, úgynevezett szezonális influenza elleni védőoltással. Külön kell magunkat beoltatnunk. Ez a védelem a jelenlegi vélemények szerint „csak” remélhető, mert a szakemberek nyilatkozataikban annyit mernek mondani, hogy bíznak a hatásosságban. Bízzunk benne mi is.

A megelőzés a legjobb védekezés, ezért a lakás és a munkahelyek gyakori szellőztetése mellett fontos, hogy tisztán tartsunk olyan tárgyakat, amelyekhez gyakran érintünk, használunk. Ilyen tárgy például a telefonkagyló vagy az ajtókilincsek, de a tömegközlekedésen utazóknak nagyon ajánlott az utazás utáni kézmosás.

A tények egyszerű átgondolása után feltehetjük magunknak néhány kérdést. Egyszerű félelemkeltés vagy a természet korlátlan hatalma? Valóban aggódnunk kellene és beoltatnunk magunkat? Ha erre a kérdésre nemmel válaszolunk, akkor az puszta nemtörődömség, a veszély rossz felismerése vagy egy átgondolt döntés?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top