A smink-kultúra nagykövetei

2009. 06. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ahogy teltek az évszázadok, évezredek, egyre rafináltabb trükköket dolgoztak ki, és egyre többen alkalmazták ezeket, míg mára szinte kötelezővé vált, hogy egy nő ízlésesen öltözzön, csinos frizurát viseljen, és szépen sminkelje magát. Nem mintha ez utóbbi olyan egyszerű lenne!

Horváth Rita és Vörös Renáta sminkes szakemberek ezért is gondoltak arra, hogy érdemes lenne egy sminkiskolát nyitni, ahol a „smink-kultúrát” megtanulhatják amatőrök és profik. 15 éves szakmai múlt áll mögöttük, ám mint tudjuk, a tudás nem elegendő ahhoz, hogy valaki jól tanítson: a két fiatal nőnek bizony ki kellett dolgoznia egy tantervet, tanmenetet.

 

Hamar rájöttek, hogy – bármennyire nagy anyagi haszonnal is kecsegtetne – nem érdemes nagy létszámú osztályokat indítani, ezért 5 emberben maximalizálták az osztálylétszámokat. Egyrészt nincs rá idejük, hiszen mind a ketten aktívan dolgozó sminkesek, másrészt pedig a sminkelést nem lehet megtanulni úgy, hogy a tanár ledarálja az anyagot, a diák meg majd otthon bemagolja. A sminkelést akár „gyakorlati művészetnek” is nevezhetnénk, hiszen minden szépen „megrajzolt” arc egy műalkotás, még akkor is, ha este a vattapamacsok és lemosók áldozatául esik a műremek. Csak úgy lehet tehát tanítani, hogy minden tanulóval külön foglalkoznak, s a technikák, termékek ismertetésén túl egyfajta esztétikai nevelést is nyújtanak.

Kialakítottak egy barátságos stúdiót, ahol ők maguk is dolgoznak, és ahová a tanulóik járhatnak. A munka élesben folyik a stúdióban, vagyis a tanulók láthatják mestereiket dolgozni, és ők maguk is gyakorolhatnak. De a stúdió azért is jó, mert bárki „beeshet”, ha egy szép sminkre vagy pár jó tanácsra van szüksége!

Arra is gondolniuk kellett, hogy vannak egyszerű háziasszonyok, akik szeretnének sminkelést tanulni, de vannak profi kozmetikusok is, akik ismereteiket szeretnék gyarapítani. Így végül négy képzést alakítottak ki: BASIC MAKEUP KURZUS, azoknak az érdeklődőknek, akik szeretnének teljesen az alapoktól kezdve betekintést nyerni a sminkelés rejtelmeibe, és a későbbiekben, akár ebben a szakmában elhelyezkedni. A tanfolyam magában foglalja az elméleti oktatástól kezdve az arcápoláson át a NATÚR, NAPPALI, ALKALMI, MENYASSZONYI sminkeket, valamint a MŰSZEMPILLA felragasztását, a FÜSTÖS SZEMEK elkészítésének különböző technikáit, és az úgynevezett FACE CHART  azaz 'sminkterv papíron' elkészítését, ami egy fontos kelléke a további gyakorlásnak.

   

MASTER MAKEUP KURZUS azoknak a tanulóknak, akik már elsajátították a sminkelés alapjait és tovább akarnak lépni a sminkes szakma világában. A csoportban elsajátíthatók a KARAKTER SMINKEK, a különböző KULTÚRÁK és KOROK SMINKJEINEK, NAPJAINK DIVAT SMINKJEINEK, az ÚJGENERÁCIÓS HD SMINKNEK, a FÉRFI SMINKNEK, FANTÁZIA SMINKEKNEK és a FILMES 3D EFFEKT-eknek alapjai is, ami a mai filmgyártásban egy vezető sminkes számára elengedhetetlen. Akik a filmes világ felé szeretnének orientálódni, azoknak a 3D EFFEKT MAKEUP KURZUS – on a helyük. Az oktatás tartalmazza a filmes effektek széleskörű ismeretét, az ANATÓMIÁTÓL kezdve az ÖREGÍTÉST folyékony latex-el, ZÚZÓDÁSOKAT az egész testen, BAJUSZ és SZAKÁLL felragasztását, KOPASZ PARÓKA ELKÉSZÍTÉSÉT és FELHELYEZÉSÉT, APPLIKÁCIÓK KÉSZÍTÉSÉT, FELRAGASZTÁSÁT, különféle VÁGÁSOK, NYÍLT SEBEK, HEGEK  készítését, KIMENETI és BEMENETI LŐTT SEBEKET, ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK és annak fajtáit, valamint az új generációs HD SMINK-kel való megismerkedést. Végül, de nem utolsó sorban, egy tanfolyam - "HOGYAN SMINKELJEM MAGAM" KURZUS - azoknak, akik nem a sminkelésből akarnak megélni, viszont szeretnék ezt profi módon megtanulni, hétköznapokban is szeretnének önállóan is boldogulni sminkjük elkészítésével profi módon, legyen az egy munkahelyi smink, egy alkalmi smink, egy hódító, egy frissítő, vagy egy fiatalító smink.

A tanfolyam végén természetesen vizsgát kell tenni, és a sikeres eredményt egy oklevél is tanúsítja. Elvégre nem árt, ha az embernek papírja is van arról, hogy ért valamihez – bár a sminkes pályán a tudás fontosabb az igazoló oklevélnél.

 

És még valami fontos ebben a szakmában: a munka szeretete. Renáta és Rita számára a sminkkészítés inkább hobbi, mint pénzkereset, szerencsés nők, akik előszeretettel hangoztatják magukról, hogy a hobbijuk  vált a munkájukká. A leendő tanulók számára ez igen biztató: a legjobb tanár a lelkes tanár!

Bővebb információ:

www.promakeupstudio.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top