A stresszmentes élet apró titkai

2010. 12. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenkinek vannak rossz napjai. Előfordul, hogy úgy érezzük, az lenne a legjobb, ha jönne egy földrengés és elsüllyednénk a problémánkkal együtt. Ráadásul sokszor nem tehetünk semmit a stresszes szituációkban. Nem pofozhatjuk fel anyósunkat, miután századszorra is szóba hozza kisfia tökéletes exét, s a főnöknek sem pancsolhatunk be ha a jövő évi beosztásunkat ecseteli, kibővített műszakokkal, béremelés nélkül.

...de ezt már a nagyszüleink is megmondták: „Ilyen az élet”, „Az élet nehéz!”, stb. Ezekből a jótanácsokból, köszönjük szépen, nem kérünk! Ha már a sírás fojtogat minket,  ne adjuk be a derekunkat az érzelmeinknek, a stresszkezelést igenis meg lehet tanulni!  A következő néhány tipp ebben van a segítségünkre:

Ne vegyük magunkra!

Bármiről is legyen szó, ne kezdjük el magunkat vádolni, s ne kételkedjünk abban, hogy mi is értékes emberek vagyunk. Higgyük el, minden nehézség ellenére, vagyunk elég jók abban, amit csinálunk, felemelt fővel járjunk! Fő az öntudatosság!

Ha még időben megtaláljuk aggodalmunk okát, nagyobb eséllyel kezelhető a stressz. A gyökerénél kell elfojtani, még mielőtt tovább szövögetnénk magunkban a problémát.

Időnként egy-egy apróság is hatalmas gondnak tűnik, ám utólag lehet, hogy átértékeljük a problémát, s nem is lesz olyan szörnyű az, ami most nyomja a lelkünket. Nem érdemes azonnal hajtépésbe kezdeni. Sőt, próbáljuk meg a helyzet jó oldalát nézni: megint tanulhatunk valami újat. Legközelebb már könnyedén vesszük az akadályokat. Ha sehogy sem sikerül meglátnunk az élet napos oldalát, gondoljunk 5 számunkra kedves dologra. Lehet ez a pasi a kávézóban, aki előzékenyen kinyitotta nekünk az ajtót reggel, kislányunk mosolygós arca vagy csupán egy bögre forrócsoki.

Képzeljük magunkat egy nyugodt helyre!

Legyen szó akár egy csendes kis vidéki házról vagy álmaink tengerpartjáról, az lesz számunkra a béke szigete. Ide menekülhetünk gondolataink elől. Tegyük fel magunknak a kérdést: Számít ez majd egy év múlva?  

Gondoljuk végig a helyzet komolyságát, hisz néha, valljuk be, csupán egy apróság, egy nüansznyi probléma veri ki nálunk a biztosítékot. Sokszor, különösen a hölgyekre igaz ez, nincs is jelentősége annak, amin idegeskedünk.

Vegyünk aromaterápiás fürdőt!

A fürdő segít kiszakadni a napi rutinból, s csökkenti a stresszt, és javítja a hangulatunkat. Tegyünk 5-10 csepp aromaterápiás olajat a fürdővízbe. A leghatékonyabb a levendulás és a kamillás. Majd csomagoljunk be egy párnát zacskóba, s így nyugodtan használhatjuk azt a fürdőkádban is fejtámasz gyanánt. Tegyünk be valamilyen relaxációs cd-t, gyújtsunk meg pár illatos gyertyát, s máris kész a tökéletes stresszterápia. Ha ez még nem elég a teljes kikapcsolódáshoz, vegyük kezünkbe kedvenc magazinunkat vagy könyvünket, s garantált a zavartalan pihenés.   A szociális háló

Szociális kapcsolataink, a barátokkal való interakció segít megszabadulni a stressztől (ha épp nem egy energiavámpír barátnővel van dolgunk), s jó esetben boldogsághormonokat szabadít fel. Javasolt tehát egy nehéz nap után rácsörögni a barátnőkre, s szervezni egy csajos estét. Talán nincs is annál jobb terápia, minthogy azokkal töltsük az estét, akiket szeretünk és akik viszont szeretnek minket hibáinkkal együtt, érdek nélkül. Ha túl fáradtak vagyunk ahhoz, hogy egy szórakozóhelyen találkozzunk vagy csak nincs hozzá hangulatunk, hívjuk át barátainkat, s rendezzünk maratoni filmnézős estet. Ilyenkor bűnözni is lehet, megengedett a nassolás. Vásároljunk be chipsből, mogyoróból, kekszből, vagy rendeljünk pizzát! Bontsunk ki egy üveg bort is!  A terápia sikere így már biztos! Akár a hozzáállásunkon változtatunk, akár csekélységekkel ajándékozzuk meg magunkat, segít leereszteni a napi gőzt. Fejezzük be az aggodalmaskodást és kezdjünk el a pillanatnak élni!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top