A száraz bőr

2008. 04. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A bőrt akkor nevezzük száraznak, ha a nedvesség tartalma 10% alá csökken. Normális esetben ez az érték 10 és 20 % között mozog, s ezt a vizet a bőr felhámjának a szarurétege raktározza el.

A száraz bőr egyben életkori sajátosság is, a gyermekek kétharmadának száraz a bőre, míg hatvan év fölött már szinte mindenki küszködik ezzel a problémával. De nem csak a kortól függ: a szél, a hideg időjárás is segíti a kialakulását, de sok civilizációs ártalom is közrejátszik, például a túlfűtött, száraz levegőjű lakások, és még a túlzott tisztálkodás is! A táplálkozás, illetve a vitaminok is közrejátszanak a létrejöttében, a B vitamin hiányára is utalhat, ha valakinek túlságosan száraz a bőre.

A száraz bőr jellemzői:

• Gyakran hámlik

• Könnyen kipirosodik

• Könnyebben sérül

• Húzódó bőr

• Érzékenyebb

Az egyik legfontosabb, amit tehetünk, hogy a táplálkozásunkra jobban odafigyelünk. Sok folyadékot – lehetőleg vizet – kell inni, illetve olyan ételeket enni, amelyek tartalmaznak B-vitamint, például barnarizs, zab, élesztő, kecsketej és sajt, zeller, tej, tojás, máj, stb.

Krémek közül a hidratálók az ajánlottak, illetve azok, amelyek megakadályozzák, hogy a bőrből elpárologjon a nedvesség. Hideg időben a zsíros krémeket válasszuk, ezek megvédik a bőrt a kiszáradástól. Szintén ajánlott rendszeres időközönként a száraz bőrre készült arcmaszkok és pakolások alkalmazása.

Külön figyelmet kell fordítani az arc tisztítására: a száraz bőrűeknek ajánlott tisztítókat használjuk kizárólag, amelyek nem tartalmaznak alkoholt! De a tisztítás nagyon fontos, minden este és reggel el kell végezni, mert csak így kezelhető jól a száraz bőr.

Ezenkívül használhatunk különféle gyógynövényeket is, amelyek szintén segítik, hogy bőrünk vízzel telítődjön, illetve megakadályozzák a párolgást. Ilyen például a kamilla, az édeskömény, a narancsvirág, stb.

A kozmetikusok is sokat segíthetnek: a rendszeres kozmetikai masszázs igen sokat javíthat a száraz bőr állapotán.

Kapcsolódó anyagok:

$$296$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top