A te felelősséged!

2009. 10. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bizalom hiányában nagyon nehéz dolgod lesz, de sosincs késő, hogy elkezdd annak kiépítését. Mindig tartsd be az adott szavad, és ne ígérj semmi olyat, amelyet nem tudsz betartani. Éreztesd gyerekeddel, hogy nyugodtan beszélhet veled, bármilyen problémája van, tőled segítséget és nem büntetést, vagy fejmosást kap. Mutass jó példát, hiszen hiába papolsz a becsületességről, ha azt látja, hogyan kerülöd ki a szabályokat. Mindig hallgasd végig a mondanivalóját, legyen elég időd hogy meghallgasd és megérts őt! Légy őszinte, valld be azt is, ha valamit nem tudsz, és együtt járjatok utána a válasznak! És mindenek előtt beszélgessetek sokat!

Beszélned kell vele a drogokról is! Nyilván nem tőled hall róla először, neked akkor is elő kell hozakodnod a témával! Erre számtalan lehetőséged adódik, például amikor autóval mentek valahová, sétáltok, vacsoráztok, de ha kevés az ilyen alkalom, lefekvéskor ülj le az ágya szélére, és kezdd el!

Az egyik fontos dolog ilyenkor, hogy legyél őszinte és reális. Mondd el neki a valóságot, de ne legyél fenyegető, és az elrettentő praktikákat is felejtsd el, hiszen épp a fordított hatást fogod vele kiváltani, esetleg ténylegesen ez okozza majd, hogy ki akarja próbálni a tiltott szert. Tehát a legjobb, ha őszinte vagy és valósághű a drogokat illetően. Mondd el neki, hogy mi a véleményed a kábítószerről! Ha te is kipróbáltad valaha, el kell döntened, ebből mennyit osztasz meg vele, de semmiképpen ne túlozd el a negatív hatásokat és ne hazudj neki!

Emlékezz rá, hogy szülőnek lenni nem a büntetésről vagy a korlátozásról szól, hanem a törődésről. Neked kell megteremtened azt a biztonságos környezetet, ahol csemetéd független lehet és meghozhatja saját döntéseit! Nem csak a kicsi gyerekekről kell gondoskodnod, egy kamaszról éppen annyira, csak a maszatos szájacska törlése helyett más dolgokat kell tenned a törődés jegyében. Hiába önálló már, mindig tudd, hol van, kivel, mit csinál, mikor jön haza! Ismerkedj meg fiad vagy lányod barátainak a szüleivel! Legyél résen, és vegyél észre minden furcsaságot, helytelenséget, ne hessegesd el a problémát! Mindig legyen kéznél a telefonszám, amelyen el tudod érni gyerekedet. Biztosnak kell lenned abban is, hogy ha veszélybe kerül, tudja kezelni azt. És ha segítségre van szükség, azonnal cselekedj!

Tudd, hogy nem vagy egyedül, szülők ezreit foglalkoztatja ez a probléma. Ha elolvastad cikkünket, már tettél egy lépést csemetéd drogmentes életéért. A következő részben elolvashatod, melyek azok a dolgok, amelyek veszélyt jelentenek, és megtudhatod azt is, hogyan segíthetsz, ha baj van.

Narconon egy szülői klub elindítását szervezi, ahol nem a drogokról lesz szó, hanem a gyereknevelés fortélyairól, kommunikációról, és hasonló témákról. Részletekért keressék a Narconon Magyarország Alapítvány munkatársait a 30/400-5151 vagy a 1/789-9663 telefonszámokon, illetve az iroda@narconon.hu email címen.

Helyszíne: VII kerület Nagy Diófa u. 7 I. emelet Időpont : 2009. 11. 04. szerda 17:00 órai kezdettel (későbbi előadások időpontjai a weblapon). 

www.narconon.hu  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top