A változások alaptitkairól

2008. 04. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A változások zűrösek, ha meg akarjuk ragadni őket, síkosak, mint a hal. Továbbá képesek varázslatnak mutatni magukat: „… hogy történt/történik ez?. ..”. Az egyetlen bizonyosság, amit mondhatunk, hogy vannak.

Viszont visszamenőleg és utólagosan már mindenki sok bizonyosat tud egy korábbi változásról. Ehhez képest a jelenleg zajló változások jellemzőiről viszont mindig kevés, amit biztosra tudunk venni. Ezért én most (nagyon titkosan :), a jelenlegi változásokkal kezdem. Melyek a leglényegesebb változások nekünk, Magyarországon, itt és most?

Szakmai és „józan ésszel átgondolt” forrásokat elemezve, a két legerősebb hatású tényező, ami jelenleg (2007-2008) hatással van ránk:

Gazdasági-társadalmi rendszer „változása”

Ez az egyik főmondat, és a korábbi és mai közötti különbség olyan nagy, hogy a rendszer ”váltás” vagy „változtatás”, ezt egyáltalán nem fejezi ki. Amikor egy család életfeltételei évről-évre romlanak, amikor pár év után semmi nem marad meg egy család korábbi életfeltételeiből, amikor ez 6-8-10 éve folyik, akkor az nem ”váltás”, hanem pusztítás és pusztulás. Nem érzelmileg! Közgazdaságilag.

A szüntelen „megszorítások”

A megszorítás akkor szükséges, ha több értéket használtunk fel, mint amennyit létrehoztunk. (Nem azonos (!) azzal, hogy „nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy”:)

Nézzük: miben terjeszkedtünk tovább annál – mi, általános lakosok – mint ami a testileg-lekileg-szellemileg egészséges élethez szükséges?

Több lakás épült, mint amennyi ki lett fizetve?

Túl sok természetes anyagból készült élelmiszert habzsoltunk?

Túl sokat költöttünk az egészségünkre?

Túlságosan gazdagnak éreztük magunkat lelkileg?

Túl sokat tanultunk, netán túl gyorsan, és túl okosak lettünk? Stb.

A nálunk „megszorítás” indoklással bevezetett intézkedések nem megszorító lépések, hanem a háborús körülményekre jellemző lépések. Ma már nincs szükség klasszikus háborúra, fegyverekkel, ma már a háború az emberek fejében, a gondolkodásban zajlik – de nonstop! Ez egy nonweapon szisztéma.

A nonweapon háborús rendszer

1. Virtuális (nem-valóságos) élményt nyújtó lehetőségek tömege vesz körül, pl: könyv, újság, magazin, telefon, film, tv, video, CD, DVD, mobil, mobiljátékok, mobil zenegépek, számítógép, net, számítógépes játékok, etc. Arra ösztönöznek, hogy ne vállalj valódi fáradozást és kockázatot, hanem kerüld el, ahogy csak lehet. Azt tanítják, hogy nem is a valóságban érjük el, amire szükségünk van, hanem virtuálisan. Így nem fejlődnek ki a valóságos képességek, és nem lesz valóságos önbizalmunk önbecsülésünk és valóságos életünk.

2. A rövidtávra (max. néhány évre) ösztönzés vesz körül. Arra programoz, hogy olyan rövidtávra gondolkodjunk, ami a gyermeki értelmi szintnek felel meg. Arra, hogy olyan kicsinek, tehetetlennek érezzük magunkat, mint a kisgyerekek. Arra, hogy érjük be a gyermeki léptékű élettel felnőttkorban is, és eszerint gondolkodjunk. Így naívak, kihasználhatóak, és kiszolgáltatottak maradunk, függőségben gondolkozunk, és függőségben élünk, mint a gyerekek.

3. A küzdelem elsősorban az emberek saját személyes gondolkodásában zajlik. A személyt előrevivő gondolatok és a személyt visszatartó gondolatok vívják szüntelen küzdelmüket. A gondolatok összecsapásának folyamata szüntelen, ezért e folyamat hatása az elsődleges.

Édes hírek :) A Best Best Best Secret: a változás nem válság, hanem előrevivő lépés. Menedzselhetővé tehetjük, (pl. a stratégiai játékok módján), ill. rengeteg tudás és módszer áll rendelkezésünkre. Ez az első édes hír. Persze, ez nem arról szól, hogy mennyire tetszik nekünk ez a játék, hanem eleve ebben a /játék/térben élünk. Simán meg lehet tanulni ezt is, Ön is képes rá. Ez a második édes hír. Ha Ön ezt tanulja meg legjobban, és ezt használja elsősorban, akkor ...................... na, fejezze be Ön!

És ez a harmadik édes hír.

E jó hírek miatt kezdtem azzal, hogy lássuk tisztán, hol vagyunk most, mert ha bármit változtatni akarunk, máris indulhatunk.

A szerző kérése: alábbi témákra kapjak visszajelzéseket. Ezekről fogok írni, az érdeklődés nagyságának sorrendjében – „ami a legtöbb szavazatot kapja …”.

Az erőnk használatáról

Kommunikációról

Tanulásról

Stratégiákról

Tudatosságról

Krízisről

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top