A világ legmagasabbja

2008. 10. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ugyanis jelenleg Dubaiban épül a világ legmagasabb épülete. A Burj Dubai most úgy 794 méter (2600 láb) magas, de mikor majd eléri végső méreteit, megközelítőleg 914 méter, vagyis 3000 láb magasságig fog nyúlni a felhők fölé. Hozzá tennénk, hogy már most is a felhők fölött ér.

A Burj Dubai az építkezés kezdetén - Fotó: Google

Lassacskán eléri a végső magasságot - Fotó: Google

De mit is tudunk Dubairól, erről a fénysebességgel fejlődő emirátusról azon kívül, hogy itt vannak a világ, és pálma foma szigetegyüttesek, melyek az óceánból emelkednek ki, és a lehető leggazdagabb országok közé tartozik a földkerekségen?

Nem csodálkoznánk, ha London után Dubaiban rendeznék a következő nyári olimpiát - Fotó: Google

Dubai az Arab Emirátusok hét tagja közül az egyik, igen jelentős katonai, gazdasági és ipari befolyással bír a szövetségben. Maga a város, alig 150 éves múltra tekint vissza, de a területén található olaj mennyiségnek köszönhetően szinte kiemríthetetlen forrásokkal rendelkezik majd az elkövetkező évtizedekben. Ám a dubaiak tisztában vannak azzal is, hogy az olaj nem lesz mindig ilyen jelentős mennyiségű, és x időn belül más forrásokra is támaszkodniuk kell majd, hogy bevonzzák, illetve bent tartsák a tőkét országukban.

A Burj Dubai tetejéről már kerek a világ - Fotó: Google

Éppen ezért is logikus megoldásnak tűnik, hogy mostani hatalmas pénzkereteik segítségével már jó előre olyan mértékben fejlesztik fel Dubai infrastuktúráját, gazdaságát, és iparát, ami ma még jócskán megelőzi a föld szinte összes többi országát. Nem hiába hívják mostanában az új New Yorknak is. Csak néhány pillantást kell vetni rá.

Az éjszakára kivilágított építési terület - Fotó: Google

Készen nagyjából így fog festeni - Fotó: Google

A most épülő Burj Dubai is látványos bizonyítéka a jelenlegi anyagi fölénynek, és "bölcs" előrelátásnak... Még annyit az előrelátásról: már tervben van Dubaiban egy új híd építése. Előreláthatólag ez sem lesz kis projekt a maga egy mérföld hosszúságával, 12 pályás autó útjával, középen metró vonallal, melynek átlag forgalmát már előre óránként 2000 jármű áthaladására tervezik. Átadás 2012-ben, késés nem várható...



Szerző

donna.hu



Scroll to Top