A Zene stresszoldó hatása

2011. 05. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Widex Zen harmonikus-terápiás zenei programja pácienseinket segíti a relaxációban.

A Zene stresszoldó hatása

Valahol mindannyian tudjuk és sejtjük, hogy egyes zenei kompozíciók hatása lehet stresszoldó, esetleg erőt adó, boldogságérzetet okozhat, és könnyekbe is borulhatunk tőle. A New York Times által 2000-ben publikált tanulmány eredménye, mely arra keresett választ , hogy „ Melyek a legkedveltebb aktivitások a stresszoldás szempontjából?”, egyáltalán nem volt meglepő.

Az emberek többsége (64%) a zenehallgatásra szavazott. Mások a tv-nézésre (62%), meleg fürdőre vagy zuhanyra (58%), barátok társaságára (34%), szerelmeskedésre (11%), jógára és meditációra (8%), tanácsadásra pszichoanalitikustól, orvostól (3%).

Egy másik tanulmány szintén alátámasztotta a zene pozitív hatását a stresszre, melyet számos dán kórházban figyeltek meg a pácienseken. A kutatók egy másik csoportja a majmokon figyelte meg a zene relaxációs hatását. A Widex ezekre a relaxációs alapokra építette fel a fraktálos terápiás zene alapjait és fejlesztette ki a Zen-t.

A világ egyik elismert szaktekintélye, Robert Sweetow professzor, a San Francisco-i Egyetem kutatója a következőképp magyarázza a fentieket:

„A zene alkalmazása hangulatmódosítás céljából semmilyen szempontból sem új fogalom. Zenét gyakran hallgatunk otthonunkban, munkahelyünkön, ünnepek alkalmával, hirdetések aláfestéseként, romantikus helyzetekben, filmek közben, öltözőkben, bevásárlóközpontokban és korházakban. Ebből is láthatjuk, milyen aktívan és gyakran alkalmazzuk a zenét terápiás célokon felül még számos fizikai és pszichés állapot orvoslására."

A Mozart-effektus

A zene a koncentrációt is elősegíti, valamint a különböző kognitív folyamatokat is befolyásolja. A közismert Mozart-effektus is az előbbieket támasztja alá. Egy kísérlet folyamán 36 egyetemi hallgatót három csoportba osztottak fel. Mindegyik csoport 10-10 percet töltött el: Mozart-szonáta hallgatásával, utána relaxációs zenét hallgattak és ezt követően csendben tartózkodtak. Mindezek alatt térbeli és időbeli gondolkodóképességeiket tesztelték. A Mozart-szonátát hallgató csoport lényegesen magasabb eredményeket ért el, mint a többi csoport.

„Az idegrendszer tanulmányozása és tudománya területén történt előrelépések, valamint az idegrendszer képbeli megjelenítése is alátámasztotta és érthetőbbé tette mindenki számára a zene stimuláló hatását az emberi agyra.” – állítja Sweetow.

A zene azért hat pozitívan a stresszre, mert eljut idegrendszerünk végtelen és bonyolultan felépített hálójához, mely összeköttetésben áll a kisagyunkkal, homloklebenyünkkel, limbikus rendszerrel és a hallásközponttal.

Bach vagy Eagles

De vajon hasonló zenére relaxálódunk? Sweetow a következőket állítja: „Bizonyos típusú zenék relaxáló hatással vannak ránk, növelik a koncentrációképességet bizonyos egyéneknél, de nem mindenkinél. Egy zenei darabnak a tulajdonsága, mint pl. az ütem lassúsága, alacsony hangerő, az ismétlődő ütemek száma és az érzelmi hatás hiánya nyugtatólag hat az emberek többségére.

Sweetow így foglalja össze: „ Az aktív hallgatás pezsdítő hatással van a hallgatóra, a passzív hallgatás viszont növeli a relaxációt és a kognitív funkciókat.”

Professzor úr milyen zenét hallgat, ha relaxálódni szeretne? „ Számomra a legmegnyugtatóbb hatású Johann Sebastian Bach vagy az Eagles. Az ütem az, ami a legfontosabb a számomra."

ZEN

A Zen egy forradalmian új fraktális terápiás zenei program, mely randomszerű harmonikus zene, és a hallgatóra relaxáló hatással van. A hallgatók választhatnak a különböző zenei tónusok közül, melyeket Zen stílusoknak nevezünk. Ezeket a stílusokat ütemben, hangszínben és hangerőben szabályozhatjuk, az egyéni igényeknek megfelelően.

Azért, hogy a zene hallható legyen a hallgató számára minden körülmények között, a program figyelembe veszi az egyén hallásveszteségének fokát, valamint a háttérzajt.

Bővebb információ a widex.hu és a widex.com oldalakon.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top