A nőfaló író kémregényei

2011. 05. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

James Bond kitalálója, Ian Fleming ezen a héten – május 28-án – ünnepelné 103. születésnapját!

A vagyonos brit családba született Fleming a saját életéből merített ihletet a regényekhez: saját főnöke, munkatársai és persze önmaga volt a modell a szereplőkhöz. A Második Világháborúban hírszerzőként szolgáló tengerésztiszt hitelesen tudta ábrázolni a kémek világát, és bár azóta sok dolog „hozzáragadt” a sztárügynökhöz, mégis Ian Fleming eredeti elképzelése az, ami a mai napig James Bond sármját adja.

Ian Fleming 14 Bond regényt írt, az elsőt (Casino Royale) 1953-ban adta ki. Az utolsó regénye (Octopussy and the Living Daylight) 1966-ban, két évvel halála után jelent meg.

A Donnán James Bond hetet tartunk Ian Fleming születésnapjának évfordulója alkalmából! Foglalkozunk a kémet alakító színészekkel, a "Bond lányokkal", az emblematikus autókkal, az egyik Bond filmet súlytó átokkal és sok más érdekességgel is!

Érdekességek:

- Miss Moneypenny markáns jellemét Fleming a sereg egyik titkárnőjéről mintázta. A hölgy egyik trükkjét még a novellákba is belevette: a titkárnő úgy tudta elhajítani a kalapját a szoba egyik végéből, hogy az mindig pontosan a szoba másik sarkában levő fogasra esett.

- Bond főnökét, „M” figuráját a saját főnökéről, Goldfrey admirálisról mintázta. A „vodka-martini rázva, nem keverve” is tőle származik, bár ezt Fleming inkább Bondra ruházta és nem M-re.

- Ian Fleming bátyja, Peter útikönyveket írt.

- A Bond regények szexcentrikussága, hímsovinizmusa, alkoholizmusa és agressziója aligha modern erények, ennek ellenére – vagy éppen ezért – nagyon valósághű jellemeket és jeleneteket tartalmaznak.

 Kapcsolódó linkek:

James Bond zenék

Minden idők No1 Bond kocsija

A Bond girlök sűrűn halnak

James Bondok a történelemben

A nevem Bond. James Bond



Szerző

donna.hu



Scroll to Top