Fertőzések melegágya

2011. 05. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A terhesség alatt igen nagy számban fordulnak elő húgyúti fertőzések, melyek korai diagnosztizálása és kezelése nagyon fontos. A későn észlelt és kezelt betegség vetéléshez, koraszüléshez, vagy kis súlyú babák születéséhez vezethet.

"A húgyúti fertőzések előfordulása a várandósság alatt jóval gyakoribb. Az egyre nagyobb baba nyomja a hasűri ereket és a húgyvezetéket, ami megakadályozza, hogy a húgyhólyag maradéktalanul kiürüljön, így ilyenkor pangás lép fel. Mindemellett a vesék működési hatékonysága akár 30-50 százalékkal, méretük csaknem egy cm-rel nő" – árulja el Dr. Szabó Julianna nephrológus főorvos.

A visszamaradt, pangó vizelet melegágya lehet a fertőzéseknek, aminek tovább kedvez, hogy ilyenkor a méh izomzata, ezzel együtt a vesevezetékek is lazulnak, a vizelet áramlási sebessége pedig csökken. Ez gyakran hólyaghuruthoz, vesemedence gyulladáshoz vezet, melynek kezelése terhesség alatt kiemelten fontos. A tünetek észlelésekor érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni.

Húgyúti fertőzés tünetei: fájó, égő érzés vizeletürítéskor fájdalom a kismedence, alhas vagy a vesék tájékán illetve közösülés közben hidegrázás, verejtékezés magas hőmérséklet, láz hányinger, hányás gyakori vizelési inger vagy vizelésképtelenség érzése zavaros, véres, bűzös vizelet

Szerencsére a magyar nőgyógyászok és védőnők nagy általánosságban odafigyelnek a problémára, így elkerülhetők a további komplikációk. Mindezek ellenére fontos a megelőzés és az is, hogy a kismamák tisztában legyenek a fertőzés tüneteivel, hiszen a betegség alattomosan támad, ugyanakkor igen veszélyes.

Húgyúti fertőzés megelőzhető: rendszeres és alapos tisztálkodással az érintett részen a szappanok és tüsfürdők kerülésével (helyette a szakember intim mosakodószerek alkalmazását ajánlja) pamut fehérneműk viselésével, azok napi szinten történő cseréjével műszálas ruhák, harisnyák kerülésével rendszeres vizeletürítéssel, melybe a közösülés utáni vécéhasználat is beleértendő sok folyadék, főleg víz fogyasztásával


Szerző

donna.hu



Scroll to Top