Ahol az ország szíve dobbant

2011. 03. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Kárpát-medence jótékony védelmét élvező hazánk középpontja Pusztavacs mellett található, a 47. szélességi fok 11. percének és a keleti hosszúság 19. fok 30. percének metszéspontjában épült jeltorony mutatja, pontosan hol is keressük. Ám nem volt ez mindig így. Valaha egy Békés megyei város mondhatta el magáról, hogy ott dobbant Magyarország szíve.

Ez a város a Hármas-Körös holtágának partján fekvő, Békéscsabától kicsivel több mint 40 kilométerre lévő Szarvas. A 17 ezer lelket számláló településen egy stilizált szélmalom jelzi a történelmi Magyarország egykori középpontját, melyet Mihálfi József gimnáziumi tanár számított ki a 19. század végén. Az emlékművet 1939-ben emelték, Trianon emlékére. Azonban a 13. században már jegyzett település nem csak ezzel az egy nevezetességgel büszkélkedhet.

A török hódoltság után teljesen elnéptelenedett, majd az 1700-as évek elején báró Harruckhem János György birtokába került és ezzel együtt főként felvidéki jobbágyokkal betelepített Szarvason nyitotta meg kapuit Európa első gazdasági iskolája, mely tisztelegve az alapító előtt ma Tessedik Sámuel Főiskolaként üzemel, és kiválóan megfér a szintén itt található Brunszvik Teréz Óvóképző Főiskolával.

 

A manapság nagyjából 17 ezer lelket számláló Holt-Körös-parti város 18-19. századi felvirágzásának nyomát több kastély is őrzi, a Mitrovszky, a Csáky és a Bolza. Utóbbi talán Szarvas egyik legjellegzetesebb látnivalója, nem lehet nem észrevenni, ahogy ott áll a folyóparton a lépcsőpihenőn a capitoliumi farkas szobrának pontos másával, mellyel a Bolza család olasz eredetére kívánt annak idején emlékezni.

A városban továbbá található még szlovák tájház, múzeum, valamint egy gyönyörű arborétummal is büszkélkedhet, melynek története szintén a 18. századra nyúlik vissza. Az első fákat Bolza József és felesége, gróf Batthyány Anna telepítették az Anna-ligetbe. Az idők során az arborétum – melyet Bolza József beceneve után Pepi-kertnek is hívnak – területe fokozatosan bővült, ma 82 hektáron terül el, az ötből három része látogatható: a Pepi-kert, a Mitrowssky-kert és a „Konyhakert”. Kellemes hétvégi kiránduló program a családnak a város többi nevezetességével együtt, melyek megtekintése után a család apraja-nagyja kellemesen lazíthat a helyi gyógyfürdőben, vagy tehet egy kellemes sétát a városban, a Holt-Körös partján.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top