Almaecet „csináld magad” – 1. rész

2010. 06. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az almaecet több házi készítési módja is ismeretes, van ami kicsit bonyolultabb, van ami kicsit könnyebb, de mindegyikre igaz, hogy érdemes belevágni! A kereskedelmi forgalomban kapható almaecetek szinte kivétel nélkül tisztítottak és ülepítettek, ásványi anyag tartalmuk csak töredéke annak, amit házi készítés útján nyerhetünk.

Aki úgy dönt, hogy saját almaecettel örvendezteti meg a családját, annak íme egy nagyszerű recept! Öt literes dunsztos üvegbe szeleteljünk 2 kg almát. Két liter vizet 20 dkg cukorral forraljunk fel, majd ha kissé kihűlt, öntsük az almára. Tetejére tegyünk egy szelet kenyeret pont úgy, mint a  kovászos uborkánál. Az üveget vászonruhával kössük le, majd állítsuk meleg, árnyékos helyre 10 napra. Az érlelési idő alatt többször keverjük meg, végül a 10. nap után szűrjük le.

A műveletnek természetesen még nincs vége, hiszen ahány liter levet kapunk, annyiszor 10 dkg cukrot hozzáadva, majd ismét vászonkendővel lefedve, négy hétig állni hagyjuk (minél tovább áll, annál erősebb ecetet kapunk). Néhány nap elteltével a lé forrni kezd, a tetején először vékony, majd egyre vastagodó hártya keletkezik, amit ecetágynak hívnak. Ha letisztult, lefejtjük és üvegekbe töltve tároljuk. Tartósítószer hozzáadása nem szükséges, hosszú ideig eláll.

Az ecet leszűrése után az ecetágyat ne dobjuk ki. Ha kevés szeletelt almát, cukrot  adunk hozzá,  langyos vízzel felöntjük és pár hétig állni hagyjuk, az almaecetünknek folyamatos utánpótlása lesz.

A készítéshez kiválóan alkalmazhatók a tavalyi évről maradt, pincében tartósított almák is, ilyenkor már úgyis a friss gyümölcsök korszakát éljük és az ecet készítés a régebbi almák legjobb hasznosítási módja!

Amit az almaecet készítésnél fontos tudni, hogy erjedés közben erős ecetillat keletkezik, így célszerű lakáson kívül készíteni, a legjobb nyáron, szabadban.

Az almaecet készítésének talán ez az egyik legegyszerűbb eljárása. A várakozási idő igen hosszú, mire friss, ízletes és ásványi anyagokban gazdag almaecethez jutunk, de mindenképpen megéri. Zamata és gazdagsága össze sem hasonlítható azzal, amit gyári minőségben a boltok polcairól emelünk le.

Számos ismert és kevésbé ismert jótékony hatással rendelkezik, megőrzi külső szépségünket, megóvja belső egészségünket. És hogy milyen titkok vannak még az almaecet tudományban? Azt már csak következő részben áruljuk el…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top