Hogyan lassítsuk a csontritkulást?

2010. 06. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag, ami a csontok egészséges fejlődéséhez, kialakulásához és egyéb biológiai funkciók ellátásához szükséges. Ahogy növekszünk, testünk a kalcium segítségével termel új csontokat. 35 éves kor körül érjük el a maximális csonttömeget.  Azután a csonttömeg fokozatosan csökken, ami ha nem ellenőrizzük,  gyenge és törékeny csontszövetek kialakulását eredményezheti. Csontritkulás akkor alakul ki, ha a test nem tud kellő mennyiségű új csontot termelni, mert túl sok kalciumot szív vissza a test, hogy a szükséges biológiai funkciókat ellássa.

A csontritkulás, melyet gyakran női betegségként emlegetnek, az egyik leggyakoribb csontrendellenesség. Törékennyé teszi a csontokat. Alattomos betegség, mert sokszor nem is derül ki időben, ha a csontsűrűségünk csökken. A betegség közben folyamatosan előrehalad az évek során, és gyakran már csak akkor derül rá fény, ha egy csontunk pl. csukló, csípő vagy akár a gerinc hirtelen eltörik. Az igazság az, hogy bármelyik csontunk veszélyben lehet, ill. olyan jelentéktelennek tűnő tevékenységeket befolyásolhat a betegség, mint a nevetés, köhögés. A csontritkulás előrehaladott állapotában akár egy kisebb súly emelése is okozhat törést: a saját izmaink ereje repeszti meg ilyenkor a szivacsossá vált, meggyengült csontot.

A csontritkulásnak két fajtája van: 1. és 2. típusú. Az 1. típusú a menopauzán átesett nőknél fordul elő, és általában az ösztrogénszint csökkenése az oka.  A 2. típusú nőknél és férfiaknál egyaránt előfordul, és az előrehaladott kalciumhiánynak és az öregedésnek köszönhető. Más okai is lehetnek a betegség kialakulásának, például a Cushing-kór, a hyperthyroidizmus, a hyperparathyroidismus, azaz a pajzsmirigy túlműködése, az ágyhoz kötöttség, csontrák vagy a családban öröklődő csontbetegség. Igen magas a kockázati tényező akkor is, ha dohányzunk, mértéktelenül fogyasztunk alkoholt, étkezési rendellenességünk van, alacsony a testtömegünk, kevés kalciumot tartalmaz az étrendünk, továbbá ha elég korán estünk át a változókoron vagy különféle gyógyszereket szedünk, pl. szteroidokat.

A csontritkulás egyébként nem mai jelenség, számos kipróbált, természetes gyógymód létezik, melyekkel megakadályozni vagy legalább enyhíteni tudjuk a károkat.

Javaslatok

Ha foglalkoztat a csontjaid egészsége, keresd fel orvosod és méresd fel csontjaid állapotát, különösen, ha 50 feletti nő vagy. A vizsgálat (ún. DEXA vizsgálat) egyszerű és teljesen fájdalommentes, még levetkőznöd sem kell hozzá: röntgensugárral mérik a csontsűrűséget. Legyen kalciumban gazdag az étrended. Kalcium a következő élelmiszerekben található legnagyobb mennyiségben: tejtermékek, tofu, lazac, szardínia, sötét leveles, zöld színű zöldségek (spenót, mángold, sóska, stb…) Ezért javasoljuk, hogy egészítsd ki az étrended kalciumtartalmú vitaminokkal, hogy biztosan meglegyen az ajánlott napi kalciumbeviteled.

Menj ki a napra egy kicsit! Ha nap éri a bőröd, a test automatikusan D-vitamint termel, ami a kalcium felszívódását segíti elő. Ha ez nem kivitelezhető, akkor vegyél magadhoz D-vitamint akár táplálék kiegészítő formájában, hogy kiegyensúlyozott legyen a szervezetben a D-vitamin szint.  Kezdj el mozogni! Az egészséges csontokhoz a legjobb mozgásforma a súlyemelés, mivel az a gravitáció elleni mozgásra készteti a testet. Ezenkívül jó hatással lehet még a csontok fejlődésére a gyaloglás, táncolás, túrázás, kocogás, lépcsőzés. Szokj le a dohányzásról, iktasd ki az életedből a koffeint, a szénsavas üdítőitalokat, csökkentsd a só fogyasztást, hisz ezek mindegyike hozzájárul a kalcium veszteséghez. Korlátozd az alkoholfogyasztást! A mértéktelen alkoholfogyasztás is előidézhet csonttömeg csökkenést.

Egyes tanulmányok eredményeinek megfelelően bizonyos ételek (pl. spenót, csokoládé, répafélék, mángold) olyan anyagokat tartalmaznak, melyek meg tudják előzni a kalcium felesleges felszívódását.

A zsurló, a zab szalmája és a lucerna már régóta hasznosak a népi gyógyászatban a csontritkulás ellen.

A cink is létfontosságú ásványi anyag számos biológiai funkció működéséhez, többek között a megfelelő csontképződéshez. Tudósok azt is felfedezték, hogy a csontritkulásban szenvedők szervezete kevés cinket tartalmaz.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top