Gyűrd magad alá a fáradtságot

2010. 06. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ennek egyik oka: az élet felemészt bennünket, állandóan nagy teljesítményt kell felmutatnunk – ez hosszú távon mindenkit kikészít. Mit tehetünk ez ellen? Alapjában véve apró dolgokat: helyesen kellene táplálkoznunk és szabad mozgásteret kellene  teremtenünk magunknak.

Ha kint a természetben minden zöldell és virágzik, a nap ismét sugaraival kényeztet, sok energikus emberrel találkozhatunk, akik irigylésre méltóan elevenek és élvezik a szép évszakot.

Létezik azonban embertársainknak egy másik csoportja is, akiknek nem megy olyan jól. Ők arra panaszkodnak, hogy napközben fáradtak és erőtlenek, kimerültnek érzik magukat, és nem tudják, miért.

Ez ma már minden harmadik embert érint. Reggel még frissen és erősen ébredünk, de már egy óra után ismét fáradtak vagyunk, és nem jövünk lendületbe. Ennek már semmi köze a tavaszi fáradtsághoz. Meg kell alapjaiban vizsgálni a dolgot és orvosi segítséggel megkeresni a jelenség okát. Sok magyarázat lehetséges.

Ha egy édesanya vagy fiatal lány állandóan fáradtnak és kimerültnek érzi magát, feltétlenül gondolnunk kell arra, hogy vashiány állhat a háttérben. Csak a havi ciklus maga nagy vasveszteséget jelent az elveszített vér által. Ez aggasztó lehet, mert csak akkor lesznek a test sejtjei elegendő oxigénnel ellátva, ha elegendő mennyiségű vas van a vérben.

Aki vég nélkül fáradt és kimerült, ellenőriztesse orvosával, nincs-e vashiánya. A vashiányt jelezheti a szervezetünkben az is, ha töredezik a körmünk, vagy túlzott mértékben hullik a hajunk.

Fontos, hogy mi magunk is vasban gazdag élelmiszereket fogyasszunk. Ilyen a tökmag, a szójacsíra, a máj, a gombák, a fekete kagyló, a teljes őrlésű lisztből sütött kenyér, a dió, a madársaláta, a szárított gyümölcsök, a nyelv, a hüvelyesek. A vas felvételét szervezetünkbe elősegíthetjük C-vitaminban gazdag étrend kialakításával is.

Ha egy fiatal nő hirtelen rendszeresen elfárad és kimerül, ez lehet egy kezdődő terhesség jele is. Ezt a hormonrendszer nagymérvű átállítódása és az ásványi anyag hiány okozhatja, melyből az embrió növekedéséhez sokat elvon.

A tartós fáradtság összefüggésben állhat egy pajzsmirigy-funkcióval is. Ha a gége alatti kis mirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, akkor az orvosnak egy megfelelő gyógyszert kell felírnia. Itt is fontos, hogy táplálkozásunk által erősítsük a pajzsmirigyet. Ezt megtehetjük a nyers zsázsa gyakori fogyasztásával, ami a mirigy jódszükségletét biztosítja. Erre jó még a tőkehal, lepényhal, lazac, tonhal, rák, spenót, brokkoli és a teljes őrlésű rozskenyér.

Ha valaki fogyni akar és diétázni kezd, közben állandóan ólmos fáradtság kínozza, azonnal hagyja abba az erősen csökkentett kalóriájú étrendet. Ilyenkor túl alacsonyra csökken a vércukorszint. Az alacsony vércukorszint fokozza a melatonin (alváshormon) termelését fényes nappal is, ami nagyon elfáraszt. Gyors segítséget jelent ilyenkor szárított gyümölcsök (datolya, füge, aszalt szilva) intenzív rágása.

Aki a fáradtság és kimerültség 30 napos ciklusáról panaszkodik, a telihold áldozata lehet. Sokan panaszkodnak erre.

Alváskutatók rájöttek: sok embernél telihold idején a mélyalvó fázis túl rövid, ezért nem tudják ezek a nők és férfiak kipihenni magukat.

A telihold befolyásától úgy lehet megszabadulni, hogy bázikus leveket (zellerlé, répalé, szőlőlé) iszunk.

Akik függenek a Hold tevékenységeitől, segíthetnek szervezetüknek telihold idején pótolni a hiányzó linol-savakat. Fogyasszanak ligetszépe-olajat, porecs-olajat, vagyis borágó gyökérből készült olajat (gyógyszertárban kapható). Ezek az olajok sok linolsavat tartalmaznak.

Jó lenne, ha a borágót étrendünkbe is beillesztenénk, például szósz formájában: 5 evőkanál apróra vágott borágó-levelet 1 teáskanál mézzel péppé dolgozunk, ehhez 2 evőkanál frissen préselt citromlevet, 1 evőkanál almaecetet, végül 4 evőkanál forró vizet adunk, lehűtve fogyasztjuk.

Nagyon finom a borágó kenyér: vágjuk a borágó leveleket nagyon finomra, reggel és este tegyünk belőle 3 evőkanállal egy vékonyan vajazott, teljes kiőrlésű liszttel készült kenyérszeletre.

Aki napközben állandóan fáradt, az lehet, hogy éjjel állandóan horkol. Ez nyugtalan alváshoz és lélegzet kimaradáshoz vezet, ami az agy oxigénellátását blokkolja. A következmény: az alvás többször megszakad. A horkolás orvosi beavatkozást igényel. Akit már reggel a fáradtság kínoz, annak keringését kell erősítenie. Ehhez van egy régi, hatásos házi recept: igyunk éhgyomorra lassan, apró kortyokban ¼ liter vizet 2 evőkanál szűretlen almaecettel és 1 evőkanál mézzel keverve.

Akkor is fáradtság keletkezik, ha rossz vagy nem kielégítő vérellátás miatt túl kevés oxigén jut az agyba. Ebben az esetben elsősorban a legfinomabb kis vérerek vérellátása szenved zavart. Itt a gingkófa leveleiből készült preparátumok, a fokhagyma, a gyömbér és a galagonyatea segíthetnek, hiszen értágítók, vagy vérhigító hatásuk van. Kaphatók szárított vagy tabletta formájában is.

Fáradtság és kimerültség nagyon gyakran akkor is kialakul, ha elsavasodik a szervezetünk. Testünkben a savak és a bázisok aránya mindig 30%:70% kellene legyen. Legtöbbünknél ez az arány 70% sav a 30% bázishoz. Az elsavasodás sok betegség kiváltó oka. A savak lerakódnak a kötőszövetekben és az ízületekben, ott duzzanatokat és fájdalmat okoznak.

Aki egészséges egyensúlyt akar a savak és a bázisok között teremteni és megtartani azt, táplálkozásában a következő alapszabályra ügyeljen: a savakat a cukrász, a hentes és a stressz szállítja, a bázisokat a sok friss gyümölcs és zöldség.

Ha táplálkozással nem jön helyre az egyensúly, az orvos ajánlhatja mikro tápanyagokból álló bázispor szedését.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top