Alvóiskola tinédzsereknek

2010. 03. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szakértők szerint aggasztó számban fordulnak elő olyan fiatalok, akik rosszkedvűek, és azért nem hajlandók kommunikálni, mert nem alszanak eleget. Ezen probléma orvoslása érdekében a morcos tinik olyan órákra járhatnak, ahol megtanulják, hogyan kell megfelelő módon aludni.

Ezeken az órákon - amelyekre jelenleg négy helyen lehet jelentkezni Skóciában - megtanítják a gyermekeknek, miért fontos, hogy legalább kilenc órányi alvásban "részesítsük" szervezetünket, és hogy este miért inkább a pihenésé legyen a főszerep, a különböző elektronikus eszközök, mobiltelefonok, laptopok, Playstation konzolok buherálása helyett.

A Sleep Scotland elnevezést viselő kezdeményezés képviselői szerint egy kiadós éjszakai alvás segít jobban teljesíteni a tanulmányokban, illetve a sportteljesítményt is kedvező irányban befolyásolja. Ha kihagyják, akkor nemcsak, hogy meg kell birkózni a rossz közérzettel, de még elhízáshoz, depresszióhoz, figyelemzavarhoz és hiperaktivitáshoz is vezethet.

"Nem küldenénk el a gyerekünket iskolába, amíg nem evett eleget, miért küldenénk el, ha ki sem aludta magát?" - tette fel a kérdést Jane Ansell, a Sleep Scotland vezető munkatársa.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tinédzserek általában este 11 és éjfél körül fekszenek le, de gyakran órákig fenn vannak még, tévét néznek, játszanak vagy neteznek, ha laptoppal rendelkeznek, amit kényelmesen az ágyba vihetnek.

Az egyik 15 éves diák, aki részt vett a foglalkozásokon, arról számolt be, hogy a kurzuson tanultak hatására ezentúl egy órával korábban fekszik le.

"Valóban, egy kicsit éberebbnek érzem magam" - nyilatkozta a BBC-nek. "Franciaórán például korábbi szokásommal ellentétben nem aludtam, aminek a tanárom eléggé örült." A projekttől független szakértő, Dr. Neil Stanley szerint az ilyen jellegű foglalkozásokat - ahol az alvás fontosságát mutatják be - egész Nagy-Britanniára ki kellene terjeszteni. "A kormány több milliót költ arra, hogy a helyes táplálkozásra és a testmozgás fontosságára felhívja a gyerekek figyelmét, furcsa, hogy nem foglalkoznak az alvással" - nyilatkozta. "Havonta futnak be hozzánk olyan jellegű információk, amelyek arról tanúskodnak, hogy a kialvatlanság súlyos következményekkel jár, több alkalommal viselkedési és egészségügyi problémákat is "köszönhetünk" annak, ha valaki huzamosabb ideig hanyagolja az alvást."

-NJ-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top