Amikor a köhögés több a náthánál…

2011. 03. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sok szempontból szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen az orvostudomány fejlődésének köszönhetően manapság már számos, korábban pusztító betegséget csak hallomásból ismerünk. Azonban bizonyos esetekben győzelmünk eme kórok felett ingatag lábakon nyugszik, erre emlékeztet minket a március 24-i TBC világnap is.

A gümőkórként is ismert betegség már évezredek óta tizedeli az emberiséget, semmilyen egyéb járvány, katasztrófa, háború nem szedett annyi humán áldozatot, mint ez a baktérium által okozott fertőzés. Ez még annak ellenére is igaz, hogy nem olyan könnyű elkapni, mint egy náthát. Az egészséges immunrendszer ugyanis sikerrel képes felvenni ellene a harcot, és az infekció nem válik betegséggé, azonban a kórokozó nem távozik a szervezetből, gyengülés esetén felütheti a fejét a kór.

Sajnos azonban a történelem során az emberiség nem éppen a legoptimálisabb életkörülmények között tengette mindennapjait, és még manapság is több millióan nem jutnak elegendő élelemhez, ivóvízhez, megfelelő tisztálkodási lehetőséghez. A TBC, avagy tuberkolózis pedig előszeretettel ki is használja ezt, és terjed – cseppfertőzéssel, ételen, italon keresztül, hogy csak néhányat említsünk a lehetséges módok közül.

Míg 1950-ben Magyarországon 45 000 új megbetegedést regisztráltak, addig az Országos Korányi TBC és Pulmológiai Intézet adatai szerint ez a szám 2007-ben 1752 volt. Azaz, bár ez hatalmas zuhanás, még mindig jelen van a veszély.

A betegség tünetei között első helyen szerepel a mell- és hátfájás, láz, étvágytalanság, gyakori fáradtság, többhetes köhögési rohamok, illetve vér felköhögése is. Bár a kórt sokan a tüdővel hozzák összefüggésbe, nem csak ezt az egy szervet támadja meg, hanem tulajdonképpen mindegyiket. A jó hír azonban az, hogy megfelelő gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, de nagyon szigorúan be kell tartani a kezelést.

Amennyiben a leghalványabb gyanú is felmerül, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, ahol röntgen, laboratóriumi, valamint fizikális vizsgálatokkal állítják fel a pozitív vagy a negatív diagnózist.

Ma Magyarországon már kötelező az újszülöttek védőoltása, a BCG, melyet még a szülészeten megkapnak, és ha szükséges, akkor fél éves korig meg is ismételnek, majd 14 éves korban újra ellenőrzik a gyermekeket, hogy valóban rezisztensek-e. Sajnos azonban a világ más tájain a lakosság nem élvez ilyen védelmet, és mint említettük, a szervezetük se elég erős hozzá, hogy védekezzen a betegség kórokozója ellen, melynek új, a korábbinál ellenállóbb törzsei is megjelentek már. Így a tuberkolózis még mindig milliós nagyságrendben követeli áldozatait. A világnap erre hívja fel a figyelmet, azzal együtt, hogy örüljünk, mi nem ilyen körülmények között élünk, és ha tudunk, akkor a különböző humanitárius szervezeteken keresztül segítsük azokat, akikhez a sors kevésbé volt kegyes és fokozottan ki vannak téve a veszélynek.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top