Árulkodós gyermek…..

2010. 07. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

„Tudok valamit, amit te nem”. Annál édesebb ez a dolog, ha még a testvérét is bajba tudja sodorni. De a kis pletykás egymásnak tudja ugrasztani a felnőtteket is.

 Hogyan kerülheted el az árulkodás csapdáját?

Ne vegyél róla tudomást. Ne dőlj be a figyelmet keresőnek azzal, hogy a meséit komolyan veszed, főleg azért, mert csak további árulkodásra biztatod, ha megkapja, amiért áhítozik (a figyelmedet, avagy a testvére megbüntetését). Ráadásul előfordulhat az is, hogy az árulkodó füllent, és akkor sajnos előfordulhat, hogy igazságtalan leszel a testvérrel vagy a másik gyermekkel.

Tegyél különbséget közlés és árulkodás között.

Ha a gyermek az „árulkodásával” kimenti a társát a bajból, azért szól, mert segítségre van szüksége neki vagy a bajbajutott testvérének, az közlés, és csak szólt, ez rendben is van.

De ha a gyermek azért árulkodik, hogy a másikat bajba sodorja, az bizony árulkodás, és ezen javítani kell.

Akárhányszor árulkodik a gyermek a testvérére, kérd meg, hogy keressen a testvérében egy-két jó tulajdonságot, amiért megdicsérhetnéd. Egy idő után lassan majd megtapasztalja, hogy sok bajjal is jár az árulkodása.

Tanítsd meg a kisgyermekedet, hogyan oldja meg a problémáját a testvérével ahelyett, hogy árulkodna. Kérdezd meg tőle, mit is tehetne a testvéréért vagy óvódás társáért ahelyett, hogy beárulja nálad?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top