Az alvás világnapja

2010. 03. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

„Van, aki nem is tud arról, hogy alvása nem megfelelő. Nem is gondol arra, hogy a napközbeni fáradtság, levertség, feledékenység oka a nem megfelelő minőségű alvás. ” – közölte Dr. Szakács Zoltán, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság főtitkára.

Nemzetközi becslések szerint a fejlett országokban a lakosság mintegy 30 százalékát érinthetik a különböző alvásbetegségek. A legismertebb ilyen betegségekben, mint az apnoe (alvás közbeni rövidebb-hosszabb légzésleállás) és az álmatlanság, több száz millióan szenvednek. Körülbelül ugyanennyien horkolnak, ami több súlyos betegség tünete is lehet. Az alvásbetegségek előidézője lehet a stressz, az elhízás, a túl sok munka és az egészségtelen életvitel. - hívják fel a figyelmet a World Sleep Day (az alvás világnapja) kampány szervezői.

Az alvás világnapját idén március 19-én tartjuk meg. Sokféleképpen lehet „ünnepelni”, de valószínűleg mindenki annak örülne legjobban, ha nyugodtan átaludhatná az egészet. Sajnos nagyon kevesen tehetik ezt meg, de a civil szervezetek, alapítványok, orvosok és kutatók összefogtak, hogy javítsanak a helyzeten. Világszerte különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az alvás fontosságára, és arra, hogy az álmosság és kialvatlanság mennyire rontja az életminőséget. Hazánkban a Napi Doktor weblap (www.napidoktor.hu) karolta fel a témát: az óbudai Symbolban egy előadássorozatot tartanak. A szakemberek az alvásbetegségekről és ezek kezeléséről, az új gyógymódokról és terápiákról, valamint a magyar emberek általános alvási szokásait felmérő kutatás eredményeiről számolnak be március 19-én 10 órától.

(A rendezvény ingyenes, de a téma különlegességére és a férőhelyek számára való tekintettel előzetes regisztrációt igényel, tehát aki el akar látogatni rá, annak jelentkeznie kell a 0036/1/ 786-3045-as telefonszámon, vagy az  info@napidoktor.hu e-mail címen.)



Szerző

donna.hu



Scroll to Top