Az ásványvizek titkai

2010. 07. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vegyi összetételük, és az alkotórészeik mennyisége a címkén van feltüntetve, ezt nem árt elolvasni, mielőtt a kosárba raknánk a palackot. Maga a választás sem könnyű, annyiféle-fajta van a polcokon. Érdemes utána olvasni, hogy az összetevők milyen hatást gyakorolhatnak szervezetünkre.

Általában 30-40 féle nyomelemet tartalmaznak az ásványvizek. Például, cink, kobalt, nikkel, króm, mangán, réz, vanádium… A vasat külön kiemelhetjük, a szervezetben lévő vashiányt tökéletesen lehet vele pótolni. Viszont vannak anyagok, amelyek felerősíthetik egymás hatását, de semlegessé is tehetik azokat.

Az ásványvizekben az ásványianyag-tartalomnak el kell érni az 1000mg/litert. Hosszútávon a vízhez adott szénsav nem tesz jót szervezetünknek, árt a csontoknak és az ízületeknek is. Ha egy ásványvízben túl magas a kálcium- vagy a magnéziumtartalom, rendszeres fogyasztáskor megnőhet a vesekő kialakulásának veszélye. Emellett problémát jelenthet a magasabb nátriumtartalom is, főleg a magas vérnyomással rendelkezőknek, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek. Ezekből a szénsavas vizekből napi 2-3 pohár fogyasztása egészséges, mellette érdemes másféle folyadékot is inni.

Viszont, ha tisztában vagyunk az alkotórészek arányával, akkor leküzdhetünk pár meglévő betegséget. Magyar vizeink minősége kiváló. Több mint 500 ásvány és gyógyvízforrás van hazánkban, és több mint ötven helyen palackoznak fogyasztásra tökéletes vizet. Többféle típust különböztetnek meg, ezek a kategóriák keveredhetnek, egy víz több helyre is besorolható.

Pár ásványvíztípus:

Savanyú víz: Literenként legalább 1000 mg szénsavat kell tartalmaznia. A szénsav étvágyjavító, serkenti az emésztést, kitágítja a felszíni ereket, ezért fokozódik a bőr és az izmok vérellátása, anyagcseréje. Magas vérnyomás ellen kiváló, egyes szervek rossz vérellátása esetén javulást okoz. Balatonfüreden, Csopakon, Kékkúton található ilyen forrrás.

Lúgos vizek: A vércukorszint csökkentésére, az emésztés javítására, a bél megtisztítására alkalmasak. Előfordulnak Balfon, Fonyódon, Zalakaroson, Nagyatádon, Gyulán.

Keserű víz: A nátrium- és magnéziumtartalma magas, ez segíti az epe kiürülését, jól hat emésztőszervi zavarokra, és enyhíti az aranyérbetegség tüneteit. A keserű (glaubersós) vizek hashajtó hatása szulfáttartalmuknak köszönhető. A nyárlőrinci Apenta, a Mira, a Hunyadi János és a nagyigmándi gyógyvíz is keserű vizéről híres.

Kloridos vizek: A konyhasós (kloridos) vizek fogyasztása gyógyítja a nyálkahártya gyulladásait, a felső légúti megbetegedésekre pozitívan hat, serkenti a gyomornedv-elválasztást és reumatikus betegségekre is ajánlott. Többek között Zalakaroson, Sárváron, Kiskőrösön, Hajdúszoboszlón, Cserkeszőlőn  lelhetők fel kloridos vizek.

Jódos-brómos víz: A jód és a bróm együttes jelenléte csökkenti a szervezetben a megnövekedett húgysav- és vércukorszintet, fokozza a víz gyulladáscsökkentő hatását. Hasznos a női nemi szervek, a prosztata, a húgyhólyag és a húgycső gyulladásának csökkentésére. Fellelhető Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Sóshartyánon vagy Egerben, a Dobó-forrásban.

Radonos víz: Hatására az erek kitágulnak, emiatt erős fájdalomcsillapító hatással bír. Bőrön át és légzés útján is bejut a szervezetbe, tehát nem kell meginni, hogy jótékony hatását kifejtse. Mozgásszervi betegségekre, ideggyulladásra, mirigyzavarokra ajánlott. Ilyen lelőhely például a fővárosi Rudas-, Gellért-fürdő, a Hévízi-tó, Eger, Miskolctapolca.

Kénes víz: Ivókúra esetén csökkenti a vérnyomást, segíti a máj méregtelenítő tevékenységét, az emésztést és enyhén hashajtó hatással rendelkezik. Gyomorbántalmak esetén kifejezetten ajánlott. Fellelhető például Harkányban és Hévízen.

Meszes víz: A földes-meszes (kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos) vizekben a kalcium és a magnéziumsók mennyisége kiemelkedő. A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, és a kiválasztás is fokozódik, ezért elősegíti a vesehomok és a vesekő eltávozását. Kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Erősíti az idegeket is. Főként Budapest, Balatonfüred, Eger, Harkány, Kékkút, Székesfehérvár, Moha a lelőhelye.

Egyik esetben sem arról van szó, hogy kizárólagosan ezeket a vizeket kell fogyasztani. Mellette lehet rostos üdítőket, gyümölcsleveket is innni, hogy más vitaminok is bejussanak a szervezetünkbe. Az ásványvíz mellett a gyógyteák és a tisztított csapvíz fogyasztása sem okozhat semmi problémát. Viszont ne igyunk csupán egyféle folyadékot hosszú időn keresztül, mert hiába vannak jótékony hatásai, mindent mégsem tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van nap mint nap.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top