Az autizmus-terápiákról

2008. 04. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lássunk két terápiás lehetőséget, melyek elősegítik az autista gyermek fejlődését, társadalomba történő beilleszkedését.

Son-rise terápia

A Son-rise terápia egy otthon végezhető, gyermekközpontú módszer, amelyet szülők dolgoztak ki. A terápiának két alappillére van: egyrészt a szülők autista gyermekükhöz való negatív hozzáállását szeretné megváltoztatni, másrészt a terápia megalkotói úgy gondolják, hogy a szülők megváltozott attitűdje előre vetíti a gyermek viselkedésének változását is. A felnőtt az autizmus világának megfelelően foglalkozik a gyermekkel: érdeklődik gyermeke tevékenységei iránt, bekapcsolódik cselekedeteibe. A szülő gyermeke mindent tettét érvényesnek fogadja el. Ennek lényege, hogy a gyermek megértse, úgy szeretik, ahogy van, és elfogadják. Fontos az ilyen jellegű pozitív légkör kialakítása ahhoz, hogy a gyermek rájöjjön, többé nem húzhatja ki magát a szociális életből.

Az elképzelés romantikus voltáról lehet vitatkozni, annyi biztos, hogy a módszer kárt okozni nem tud, és jótékony hatással lehet a gyermek fejlődésére.

Bánfi-módszer

Ez a módszer bizonyos szempontból épp az ellenkezője a Son-rise terápiának. Míg a Son-rise megpróbálja megérteni, de legalábbis elfogadni a gyermeket, addig a Bánfi módszer inkább arra irányul, hogy a gyermeket kimozdítsa saját befelé forduló világából. A Bánfi-módszer megalkotója azt mondja, hogy az autizmus nem maga a betegség, hanem tünet, annak a jele, hogy az ember rosszul érzékeli az információkat. Így a terápia során meg kell próbálni kimozdítani a gyereket ebből az állapotból, arra kell késztetni, hogy figyeljen az ingerekre. És nem csak a külvilággal van ez így, hanem a belső érzékelésük sem megfelelő. Van, hogy a gyerek rosszul érzékeli saját testhelyzetét, vagy a gyomra telítettség-érzetével van gond, és addig enne, míg ki nem pukkan. Ilyenkor például meg kell nyomkodni a hasát, és rászólni, hogy: „Érzed, hogy tele van?” Tehát a módszer lényege, hogy az ingereket strukturáltan, lebontva kell eljuttatni a gyerek tudatához.

Mindkét terápiának van létjogosultsága. A Bánfi-módszer sokkal határozottabban próbálja az autista gyermeket integrálni a „normál” társadalomba, a Son-rise terápia pedig egy olyan módszer, amit a hétköznapi ember is megszívlelhet: elfogadni a másikat olyanak, amilyen… Végül is nem egy rossz gondolat!

Kapcsolódó anyagok:

$$237$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top