Az az isteni sör

2010. 07. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha egy rég látott baráttal hoz össze minket a sors, ha az apósjelölttel kell elcsevegni, ha focimeccs lesz a tv-ben, esetleg grillpartira vagyunk hivatalosak, elképzelhetetlen, hogy hiányozna az aranybarna ital. Egy forró nyári napon sem tudunk jobbat, mint hogy kellemes társaságban vagy éppen egyedül pihenve fel ne nyissunk egy jó hideg sört. Legyen az szokványos üvegben, fémdobozban, gazdaságos visszatekerhető műanyag palackban, vagy folyjék sörcsapból, fogyasztásának élvezetét semmi sem múlhatja felül.

Rövid történelem

A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Egyiptomban a rabszolgáktól kezdve a gazdagokig népszerű italnak számított. Legrégebbi írásos bizonyítéka Mezopotámiából származik, az időszámításunk előtti III. évezredből. Ezek a készítmények inkább csak árpalevek voltak, a legfőbb hozzávaló, a komló még hiányzott belőlük. A későbbiekben a sörfőzés hagyománya kapcsolódott a kolostorokhoz. Gyakran az egyházi adót a pásztorok sörben fizették, és a szerzetesek is foglalkoztak sörfőzéssel, mivel a böjtölés időszakában nem volt tilos alkoholt fogyasztani.

Egy kis érdekesség

Egy müncheni egyetem kutatói kiderítették, hogy az emberi nyelven található 25 keserűérzetért felelős receptorból csupán 3-ra hat a sör keserűsége. Ez is lehet a sörkedvelés oka, hisz a keserű ízanyagok egy része felszívódik a száj nyálkahártyáján, emellett a nyálban lévő fehérjék is segítenek a semlegesítésben. A szájban csökken a keserű ízanyagok valós koncentrációja, enélkül a sör sem ízlene annyi embernek.

A legfinomabb sörök

Az egyik legnépszerűbb külföldi internetes oldalon több mint 110,000 féle sörre lehetett szavazni 2009-ben. Világszerte közel 2,5 millió ember tette le voksát valamelyik ízletes sörcsoda mellett, megjelenés, íz, illat és aroma alapján. A lista élén egy belga sör végzett, a Vestvleteren, ami egyszerre édes és keserű, gyümölcsös és enyhén csokoládés, karamellás háttér ízzel, 10,2 % alkoholban elrejtve. A második helyet egy svéd gyártmányú sör, a Narke Kaggen Stormaktsporter szerezte meg, csokoládés, kávés, mézes, vaníliás és cseresznyés aromával, 9,5 % alkoholban. Enyhén szénsavas csak, mindez segít kihozni a sokféle rendkívüli ízt a sörből. Harmadik helyezettért az óceánon túlra kell menni, egészen az Egyesült Államokig. A sötét színű testes sör, nevét leírni is hosszú, Cigar City Bourbon Barrel Aged Hunaphu’s Imperial. Ahogy a neve is sugallja, a whisky, a fahéj, a vanília és a csokoládé adja az édességét, amit a bors, valamint a maláta enyhe keserűsége ellensúlyoz ki, mindez 11%-kal feldobva.

Történelmünk során rengeteg rajongót szerzett magának e nemes ital, írók, filozófusok, politikusok, uralkodók egyszóval mindenki rajong érte. Egyesek hangot is adtak sörszeretetüknek. Így tettek a következő hírességek is a múltból:

J.W. Goethe: - A sör élvezetet jelent számunkra, a könyvekkel csak a bosszúságunk van.

Luther Márton: - Szívesen iszom egy korsó sört az ördög ellen, olyankor lenézem őt.

Leo Slezak tenorista: - A legszebb az egész operaéneklésben a csodás vágyakozás egy üveg sör után, amit utána megiszom.

Immanuel Kant filozófus: - A sör a legjobb étek.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top