Az egészséges borok

2010. 11. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A vörösbor jó az egészségre. Ezt már sokszor hallottuk, azt viszont nem, hogy milyen hatóanyagok is húzódnak e mögött az ősi mondás mögött, és azt sem, hogy mely borok a legalkalmasabbak egészségünk megőrzésére.

Dr. Roger Corder kardiovaszkuláris szakértő, a Vörösbor diéta című könyvében arról ír, hogy őt meggyőzték a borral kapcsolatos tanulmányok, és úgy gondolja, hogy jót tenne az egészségünknek, ha a jó vörösbor kis mennyiségben visszakerülne a mindennapi étkezéseinkbe is.

Dr. Corder Franciaország délnyugati részét tanulmányozta a legalaposabban. Észrevette, hogy ebben a régióban igen magas csersavtartalmú borokat készítenek, ezekben pedig a legmagasabb az antioxidánsok aránya az egész világon. Ez a felfedezés késztette arra a doktort, hogy átfogó kutatásokba kezdjen és górcső alá vegye a borokat.

A kutatások szerint a flavonoidokban gazdag vörösbor van a legjobb hatással az egészségünkre, hiszen a flavonoidok tele vannak antioxidánsokkal, melyek segítenek az allergia, a vírusok és a rákkeltő anyagokkal szemben. Sőt az antioxidánsok segítenek elkerülni a kardiovaszkuláris megbetegedések egy részét is. A legmagasabb flavonoid és antioxidáns koncentrációja a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Petit Syrah borfajtáknak van. Más vörösborok, mint a Merlot, kisebb flavonoid-koncentrációval rendelkeznek, de még így is magasabb az antioxidáns-tartalmuk, mint a legtöbb fehérbornak.

Corder többek között az ún. francia-paradoxonra hivatkozik. Ez a feltevés a borászatban jól ismert. Megfigyelések szerint ugyanis Franciaország azon vidékein, ahol borokat termelnek, nagyon alacsony a kardiovaszkuláris megbetegedések száma, pedig az étkezési szokásaik jóval több zsíros és egészségtelen ételt tartalmaznak, mint az ország más területein. Sőt a lakosok várható élettartama itt a legmagasabb. Hasonló megfigyeléseket egyébként Olaszországban is tapasztaltak, ez az ún. olasz-paradoxon.

Ha az összetételt vesszük figyelembe, akkor a legegészségesebbek a száraz vörösborok. Persze a mértéktelen fogyasztás ezekből sem ajánlott, hiszen pont az ellenkezőjét érhetjük el vele annak, amit szeretnénk, de például a diéta mellé napi 1-2 pohár bor még segíthet is a kilók elleni küzdelemben.

Paracelsus, a híres XV. századi orvos és polihisztor találóan így fogalmaz: „A bor étel, gyógyszer és méreg egyben - csak adagolás kérdése a dolog".



Szerző

donna.hu



Scroll to Top