Az egészséges gyermek étrendje 2.

2008. 10. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Tészták és sütemények nem szükséges, és mennyiségükben feltétlenül korlátozandó alkatrészei a gyermek étrendjének, leginkább korlátozni az olyan tésztaféléket kell, amelyek alig tartalmaznak lisztet, főleg cukorból, tojásból és vajból állnak.

Gyermekek számára leginkább alkalmas tészták a gyümölccsel töltött rétes, a gyümölccsel vagy gyümölcsízzel készített élesztős tészta és lekváros, vagy mákos, vagy diós teljes kiőrlésű főtt tészta. Ezekből, ha a szükségesnek jelzett élelmi anyagokat elfogyasztotta, ebéd vagy vacsora végén, akár naponta is ehet a gyermek.

A tojás, mint külön étel, nem feltétlenül szükséges, azonban a tészták elkészítésénél nehezen nélkülözhető. Kívánatos, hogy a gyermek hetenként 1-2 tojást elfogyasszon, lényegtelen, hogy milyen alakban. Egész tojást, a második életév betöltése előtt csak kellő óvatossággal adjunk, mert egyes gyermekek a tojásfehérjére érzékenyek. 7-8 hónapos kor előtt semmilyen esetben sem szabad tojást adni.

A hús, és száraz hüvelyesek mennyisége feltétlenül korlátozandó. Kétéves kor előtt húst csak összevagdalva, vagy darálva keverjük bele a kicsi főzelékébe. Hetenként két-háromszor egy-két kávéskanálnyi a megfelelő mennyiség, különösen akkor, ha a többi napon májat, vagy tojás sárgáját kap a kisgyermek.

 

 

Iskoláskorú gyermeknek ebédre hetenként akár ötször, vacsorára, akár háromszor adhatunk húst vagy húsfélét. Heti mennyiségként kisebbeknél 25 dkg, nagyobbaknál 50 dkg elegendő. Téves nézet, hogy a fehér hús értékesebb, és hogy a gyermekeknek fiatal állat húsát ajánlatos adni.

A húshoz adjunk mindig valami főzeléket. Tojást és a hideg húsféléket, mint a felvágott leghelyesebb vacsorára adni, salátával, nyers paradicsommal, zöldpaprikával, uborkával, céklával. Sok kisgyerek nem eszi a salátaféléket, de akkor is tegyünk a tányérjára minden nap egy keveset. Így van rá esély, hogy előbb utóbb megkóstolja és megszereti.

A száraz hüvelyesek, mint tarkabab, lencse, fehér bab, hasznos élelmiszerek, de nem pótolják a friss főzelékeket.

 

A túrót és a sajtot, nagy fehérjetartalmánál fogva húshoz hasonló ételnek kell tekintenünk. Mindkettőt ajánlatos szintén vacsorára tálalni, hetenként egyszer-kétszer, ugyancsak zöld félékkel, paprikával, paradicsommal, uborkával, céklával kiegészítve.

Bár a tejjel fogyasztott tejzsír és az ételek elkészítésekor, a rántáshoz, sütéshez felhasznált zsír bőven elég a gyermeki szervezet zsírszükségletének fedezésére, ajánlatos, hogy időnként vajas kenyeret is adjunk gyermekünknek. Azonban ne feledjük, a gyerekkorban kialakult étkezési szokások gyakran egy életre meghatározzák a táplálkozást. A sok elhízott felnőtt kicsi kora óta helytelenül, egészségtelenül étkezik.

Kapcsolódó anyagok:

$$1348$$

$$183$$

$$1066$$

$$556$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top