Az idegesség és a hisztéria

2008. 07. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ideges, neuraszténiás ember többnyire még a legkisebb fájdalommal szemben is érzékeny. Sokszor és sok mindentől fél: fél – jobban, mint kellene, vagy esetleg egészen megokolatlanul – a jövőtől, az utazástól, esetleg tériszonya van, nem mer átmenni forgalmas helyen, nagyobb tömeg láttára megijed. Háta gyakran fáj, hasmenése vagy székrekedése van, emlékezőtehetsége gyenge, kényszerképzetek gyötrik. Természetesen nem kell minden tünetnek együtt lenni ahhoz, hogy valakiről elmondhassuk, hogy ideges, sőt: a felsoroltakból két-három tünet is elegendő az idegesség diagnózisához.

Az idegesség száz és száz alakban jelentkezik, de mindig azokból a tünetekből, vagy azoknak részjelenségeiből, rokonfogalmaiból, amelyeket felsoroltunk.

Gyógyítása:

Az ideges emberen semmiféle gyógyszer vagy gyógyeljárás nem segít (hosszútávon), ha életviszonyait nem alakítja át megfelelő módon, ha nem küszöböli ki életéből a zavaró elemeket. Az ideges ember gyógyítása tulajdonképpen a célszerű életmód parancsaival azonos: alkohol és dohányzásmentesség, időben le kell feküdni aludni, és elegendő időt kell az alvásra szánni, sokat kell a szabadlevegőn tartózkodni, elérhető célokat kell kitűzni, tudni kell kezelni az indulatokat, stb.

Az idegesség azonban hajlam is, mégpedig éppen a műveltebb, kultúráltabb emberek hajlamosabbak rá. Ha az idegességet kifáradás okozta, akkor hosszú pihenés a gyógyszere. Izgalmi állapotok ellen enyhe gyógynövényekből készült nyugtató szerek szedése hatásos.

Jó hatású a hidegvíz kúra, a fürdő. A legjobb hatású azonban a környezetváltozás. Magaslati, vagy tengeri vidéken sokszor meglepő eredményeket lehet elérni.

A hisztéria

A hisztéria az úgynevezett neurózisok, közé tartozik, vagyis az olyan idegbetegségek közé, amelyeknél észrevehető elváltozás a szervekben nincs. Olyan idegbetegséget értünk tehát neurózis alatt, amelyről nem tudjuk kimutatni, hogy milyen elváltozás okozta. A neurózisoknál sem az idegek gyulladását, sem az idegek sérülését, sem az agynak, sem más szervnek az elváltozását nem lehet megállapítani.

A hisztéria tünetei:

Nagyon sokfélék lehetnek. Ezek egyike az úgynevezett anasthesia, ami alatt azt értjük, hogy egyes testrészek, testterületek érzéketlenné válnak. Ha megcsípjük, megszúrjuk, megnyomjuk a szóbanforgó testrészt, a beteg nem érzi, vagy alig érzi. Jelentkezhet túlérzékenység is, mely gyakran hisztériás görcs közben lép fel. Fájdalmas tünetek: fejfájás, hátfájás, kólika, idegfájdalmak. Azonkívül kóros egyenetlen érzések jelentkezhetnek. A hisztériás fülzúgást, továbbá hangyamászást, kaparást érez a fülében és különböző szervein, testrészeink.

A legkülönfélébb formában a különböző testrészeken hűdések alakulhatnak ki, a hisztériás beteg nem tud állni, járni, feküdni, máskor pedig a hangszalag hűdése miatt, nem tud beszélni. Egyes izmai, vagy egész izomcsoportjai is megmerevedhetnek. A beteg remeg, reszket, és a reszketés kiterjedhet egy vagy több tagjára.

Legjellemzőbbek azonban a hisztériára a görcsök, amelyek sokfélék lehetnek. Jelentkezhet nevetőgörcs, sírógörcs, ásítógörcs, görcsös köhögés, vagy rázóhideg alakjában. Ritkábbak már a váladékzavarok, nyálfolyás, vérzések, hasmenések, stb. Mivel a hisztériás jelenségek nem a szervek elváltozásán alapszanak, hanem lelki megbetegedés következményei, ennél fogva a legsúlyosabb tünetek is egyszerre elmúlhatnak, és mások jöhetnek helyettük.

Így például  a hisztériás beteg napokig lehet olyan görcsös állapotban, amelynek folyamán könyökben behajlított karja merev, mint a kő s a legerősebb ember sem tudja kiegyenesíteni, egy pillanat alatt viszont minden elképzelhető ok nélkül, helyreáll a kar normális állapota, a beteg olyan kitűnően mozgatja, mint azelőtt, viszont egyszerre csak nem tud a lábára állni.

Gyógyítása:

Minthogy a hisztéria lelki betegség, a gyógyításnak is elsősorban a lélekre kell figyelemmel lennie. Pszichikus kezelés alatt a lelki gyógymódok különféle fajait értjük. Ezek közül a gyakorlott orvos fogja kiválasztani azt, ami a betegségnek, és elsősorban a  beteg egyéniségének és egyéni viszonyainak a legjobban megfelel. A lelki kezelést különféle más gyógymódokkal is támogathatjuk, mint hidegvíz kúra, étrendváltoztatás, torna, séta.

A belső gyógyszereknek kevesebb szerepük van, mint régebben. Inkább csak a hisztériás fejfájás és görcs ellen használjuk őket, vagy álmatlanság esetén.

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top