Az ír tánc eredete – humoros videókkal

2011. 03. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szent Patrik napjáról mindenki tudja, hogy az írek „nagy ünnepe” és hatalmas csinnadrattával ünneplik, de ezen túl nem sok információ csapódik le a magyar közönségben. Nem is csoda, hiszen hazánkban még Hétszűnyű Kapanyányi Monyóknak is nagyobb kultusza van, mint Szent Patriknak. Ezen én nem kívánok változtatni, nehogy magamra vonjam az ördögi manó haragját, de némi kulturális kitekintést azért belecsempésznék a magyar hétköznapokba.  Teszem ezt száraz szöveg helyett humorral és vidámsággal, hogy hű legyek az írek szelleméhez.

Az ír kultúrából talán jellegzetes táncuk az, amit leginkább ismer a világ. (Híres íróikat most békén hagynám, de megjegyzendő, hogy velük egy egész cikksorozatot lehetne megtölteni.) A különleges tánc eredetét még kutatják a néprajztudósok, de néhány filmes szakember úgy véli, rájött a titokra. Íme a magyarázatuk:

Az ír tánc eredetére a cseheknek is megvan a maguk verziója. „Obsazený záchod” – magyarul „Foglalt WC” – című előadásuk ezt prezentálja:

A görögök is hozzáfűztek valamit az ír néptánc témaköréhez: A Britain’s Got Talent  tehetségkutató műsor harmadik szériájában (2009-ben) sokak kedvencévé vált a Stavros Flatley duó, a Ciprusról származó apa és fia, akik testalkatuk ellenére (vagy éppen azért) kirobbanó sikert értek el a műsorban Michael Flatley-paródiájukkal. Az „angol X-Faktort” végül nem nyerték meg, de sokáig szórakoztatták a közönséget a döntők alatt, és azóta is nagy sikereket érnek el előadóművészként. Ezt a videót sajnos nem tudjuk teljes valójában befűzni a cikkbe, mert csillagászati összegű jogdíjak védik, de melegen ajánlom lefuttatását ERRŐL a linkről.

...de hogy ne csak bohóckodjunk, hanem lássuk azt is, mivel vívta ki az ír tánc az őt megillető helyet a kortárs művészetek tablóján, nézzük meg a Riverdance tánccsoport előadását is:

A Riverdance egy színházi show, ami eredetileg az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválra állt össze. A 7 perces táncelőadás az ír nép történelmét és kultúráját mutatta be Európának, de a zajos siker miatt az egyetlen fellépés hosszú turnésorozattá fejlődött. Az eredeti csoport két vezető táncosa Jean Butler és Michael Flatley volt, de Flatley szinte azonnal elhagyta a csoportot a kreatív részlegen történt „nézeteltérések” miatt. Helyére Colin Dunne lépett, a géppuskalábú Flatley pedig később világsikert aratott saját műsoraival, többek közt a Lord of the Dance show-val. Az utolsó videót neki tartogattam, lévén bármennyire is megosztó személyiség, az kétségtelen, hogy sokat tett az ír kultúra népszerűsítéséért.

Szent Patrik napja (írül Lá ’le Pádraig vagy Lá Fhéile Pádraig) évente tartott ünnep Szent Patrik, Írország egyik védőszentje tiszteletére, az írek nemzeti ünnepe. Március 17-én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt.
(Wikipedia)



Szerző

donna.hu



Scroll to Top