Az ízületek gyakori betegségei és gyógyításuk

2008. 10. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Heveny ízületi gyulladás

A heveny ízületi gyulladás egyike a legfájdalmasabb betegségeknek. Az ízületek erős megdagadása és magas láz kíséri. Gyakran változatos formában jelentkezik: ma a bal láb beteg, duzzadt és a legkönnyebb takaró érintésére is erősen fáj, holnap ez a láb majdnem egészséges, de egyszerre a jobb kéz duzzad meg erősen és fáj, szinte kibírhatatlanul. Két nappal később esetleg a térdízületben lépnek fel hasonló jelenségek. A beteg erősen izzad, anélkül, hogy ez megkönnyebbülést okozna neki. Nagyon gyakran szívbillentyű bántalommal jár együtt, a gyulladás, amely az ízületet érinti, a szívbillentyűket is megtámadja. Ilyen esetekben a leggondosabb ápolás mellett is szívkárosodás maradhat vissza. A betegség kedvező esetben 2-5 hét alatt, néha azonban sokkal hosszadalmasabban folyik le.

Gyógyítás: A heveny ízületi gyulladás kezelése, a baj eredete szerint különböző. Van, amikor a fájó ízületi problémát párakötéssel is enyhíthetjük. Folsav, vagy folsavban gazdag ételek – hüvelyesek, zöld levélzöldségek – fogyasztásával segíthetjük a gyógyulást. A C vitamin szedését mellőzzük. A nem megerőltető, de rendszeres testmozgás, séta, úszás javasolt.

Ne feledjük az elhízás és a mozgásszegény életmód, sokszorosára növelheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Húgysavas ízületi gyulladás - köszvény

A húgysav lerakódása okozza. A vérből nagyobb mennyiségű húgysav vándorol az ízületbe. Hogy az ízületi gyulladás húgysavas eredetű-e, vagy más oka volna, azt majdnem teljes hiányossággal lehet eldönteni. Olyankor, amikor az ízületi gyulladást a lerakódott húgysavas sók okozzák, a vérben a húgysav szaporodását lehet kimutatni, amellett az ízületek duzzanatának helyéből, nagyságából, az egész kórkép lefolyásából és a kórelőzményekből az orvos ezt biztosan meg tudja állapítani.

Gyógyítása: Legfontosabb a diétás eljárás. Húsban, belsőségekben szegény étrend ajánlott! A friss gyümölcs, de leginkább a cseresznye jelentősen csökkenti a vér húgysav szintjét. Befőtt formájában is hatásos.

Az ízületi gyulladások, ha rosszindulatúak, néha az ízület komoly következményes bántalmaira vezethetnek: az ízületek megmerevedhetnek, a végtagok az ízületekben meggörbülhetnek.

Ezeknek az állapotoknak az általános kezelése fürdőkkel, iszappakolással, gyógyszeres és fizikális eljárásokkal történhet, amelyeket azonban csak orvos rendelhet el.

Kapcsolódó anyagok:

$$942$$

$$937$$

$$932$$

$$922$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top