Barna bőr vagy ráncos bőr?

2008. 06. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A napozás tekintetében négyféle bőrtípusról beszélhetünk:

1. Nagyon fehér bőr: soha nem barnul le, csak kipirosodik.

2. Világos bőr: nehezen barnul, sokszor leég.

3. Barnás bőr: szépen barnul, és csak igen erőteljes napozás alkalmával ég le.

4. Barna bőr: soha nem ég le, azonnal barnul.

Amikor a nyári strand és nyaralás szezonra készülünk, soha ne felejtsük el a bőrtípusunknak megfelelő napvédő krémeket beszerezni, sok fájdalomtól kímélhetjük meg magunkat így. De a napvédő szer nem elégséges! Napozás után hidratáló krémmel segítsük bőrünk regenerálódását. Ha évközben nem is kenjük testünket napi rendszerességgel testápolóval, nyáron semmikképpen ne feledkezzünk meg erről!

Talán furcsán hangzik, de érdemes alaposan megválogatni, milyen krémeket vásárolunk, mert sok készítményben toxikus, mérgező anyagok vannak! Olyan testápoló, vagy napozókrém is akad, amelyik a verejtékkel lép reakcióba, és így képes károsítani a bőrt. Ezeket természetesen nem hirdetik – némi kérdezősködés és utánajárás szükséges ahhoz, hogy kiválasszuk a megfelelőt! A legtöbb problémát a paraben és a lanolin hozzátevő okozza.

Napozás közben bőrünket azzal is védhetjük, ha ügyelünk arra, milyen táplálékokat veszünk magunkhoz. A napon pihenve igyunk sok vizet, így ugyanis a bőrszövetekbe is több folyadék jut, vagyis a bőr belülről hidratálódik. Ám ne szeszes italokat fogyasszunk, mert az alkohol szárítja a bőrt.

Vannak úgynevezett fényvédő ételek is: azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek sárgásak és pirosas színűek, például a sárgarépa, görögdinnye, paradicsom, tök, stb.

A sok folyadék fogyasztása azonban nem csupán napozás közben ajánlott, hanem a meleg időben mindig ügyeljünk a megfelelő mennyiségű vízre! A víz ugyanis nem csupán hidratál, hanem egyben méregtelenít is: átmossa a sejteket, és így izzadás közben szervezetünk – és a bőrünk is –, rengeteg mérgező anyagtól képes megszabadulni.

Külön ügyeljünk arcbőrünk ápolására. A nap, a meleg kiszárítja az arcbőrt, és szeptemberre jó pár ránccal gazdagodhatunk, ahelyett, hogy gyönyörű barna arcszínünk lenne. Hidratálókrém, táplálókrém, fényvédő alapozó – ezek mindennapi kellékek a nyári hónapokban!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top