Békahátas, csillagrúzsás – mesél a tojásfestő

2011. 04. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tojásfestés hagyománya igen népszerű hazánkban, és bár a motívumok és a színek használata tájegységenként változó, kivétel nélkül csodálatos népművészeti alkotások születnek. Bátán, Sárköz legdélebbi csücskén hosszú évek óta őrzik azokat az ősi mintákat, melyek rendre a tojásra kerülnek, díszességük és kidolgozottságuk egyedülálló. Huszákné Czencz Marietta 50 éve készít hímes tojásokat, húsvét közeledtével műveiről kérdeztük…

Mikor készült el az első hímes tojása?

A faluban lakott egy idős, hetven év feletti hölgy, Treszka néni, akinek egyébként a helyi, hagyományos motívumok megmentését is köszönhetjük. Munkái Brüsszelbe is kijutottak egy kiállításra és attól kezdve akkora érdeklődés volt a festett tojásai iránt, hogy nem győzte csinálni, éjszakákon keresztül dolgozott. Mivel édesapám, Czencz János festőművész volt, így úgy gondolta, nekem is könnyedén menne a tojásfestés, behívott magához, megmutatta, és egy hét múlva már én is vele festettem. Azóta 52 év telt el és még mindig töretlenül készítem a hímes tojásokat…

Megvannak a jellemző minták, motívumok, amiket rendszeresen használ vagy vannak már újítások is?

Igen, a hagyományos sárközi – jellemzően – virágmotívumokat használom, de az elmúlt fél évszázad alatt óhatatlanul is belevittem a saját egyéniségemet. Anno 15 mintával dolgoztunk, amit az idős nénik alakítottak ki. A maguk egyszerű módján lerajzolták, amit a természetben láttak és azt festették meg a tojásokra is, ezt egyébként a motívumok nevei is tükrözik: békahátas, csillagrúzsás, szöllőleveles, ibolyás, árvácskás, makkos stb. Manapság ezeket a motívumokat fejlesztjük tovább, úgy, hogy a mai szemnek is tetszetős és érdekes legyen. A tapasztalataim szerint manapság az embereknek a fehér alapon arannyal kihúzott, vagy feketével, csillámokkal kombinált tojások tetszenek a legjobban, ezek a legnépszerűbbek.

Önnek melyik a kedvence?

Egyértelműen a tulipános: szép nagy minta, uralja a tojást. A másik pedig a sárközi madaras, ahol a tojás egyik oldalán szintén megjelenik a tulipán motívum, másik oldalán pedig egy madárdísz található.

A tojások festése csak a húsvéti időszakra korlátozódik, vagy egész évben előszeretettel veszi elő a tojásírót, viaszt, festéket és készít szebbnél szebb mintákat?

Egész évben festek, ahogy igény van rá. Régebben külföldi kiállításokra is jártam a hímes tojásokkal, ma már inkább csak Magyarországon mozgolódom. Anno Németországban többször szerveztek olyan rendezvényt, ahol volt, hogy 30-40 tojásfestő is bemutatkozott különböző országokból, tájegységekről. Mindenki saját motívumokat hozott, így például érdekes volt látni a mi hagyományos és ősi díszítéseink mellett a dzsungeles, elefántos mintát. Ebből is látszik, mennyire sok variáció létezik.

Marietta néni munkáinak sokszínűségét és kidolgozottságát a kiállítások mellett egy Bátán létesített kis népművészeti házban is megtekinthetik egész évben, ahol édesapja, Czencz János festőművész munkáival is találkozhatnak az érdeklődők.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top