Cáparajzás - képekkel

2011. 06. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Miért gyűlik össze tömegével a világ legnagyobb, mindig magányosan élő hala Mexikó partjainál? A kifejezetten antiszociális élőlénytől ez teljesen szokatlan viselkedési forma. A repülőgépről készült felvételek tanúsága szerint viszont mégis megtörténik:

A tudósok 2009-ben fedezték fel a jelenséget. Először azt gondolták, a faj szaporodásával kapcsolatos a "rajzás", de tévedtek. A 12 méter hosszúságú óriáscápák (Cetorhinus maximus) azért gyűlnek össze a Yukatán-félsziget mellett, mert a kis tonhal itt ívik, ennek ikrája pedig a cápák kedvenc csemegéje. Az egyébként planktonokkal táplálkozó óriáscápák ezt szűrik ki a vízből.

„Ekkora csoportot látni egy helyen fenomenális élmény – addig a pontig, amíg már nem tudod kormányozni a hajót anélkül, hogy a halak miatt ne aggódnál.” – mesélte Mike Maslanka, a Smithsonian Intézet munkatársa, aki a Yukatán-félsziget cáparajzásával foglalkozó tanulmány társszerzője. (A tanulmány áprilisban jelent meg a PloS ONE tudományos folyóiratban.) „Fel sem fogod milyen óriásiak, amíg melléjük nem úszol, vagy egy hajót nem kormányzol a közelükbe.”

A mexikói idegenforgalom természetesen azonnal lecsapott a lehetőségre, és már hajóutakat is szerveznek az óriáscápák rajzásához. A turisták így a kutatók mellől nézhetik a jelenséget, sőt: aki kifizeti a borsos árat, még úszhat is a cápák mellett. A hatóságok viszont ezúttal nem engedték teljesen szabadjára a turizmus iparágát: szigorúan korlátozzák a cápalátogatások körülményeit. (Az óvintézkedések ezúttal nem az emberek, hanem a cápák érdekében fogantak.)

 A méretarányok kedvéért: Az a fehér folt a jobb alsó sarokban egy nagy jacht.  

Légifelvétel a cáparajzásról a Yukatán-félsziget mellett  

Fotók: Smithsonian Intézet



Szerző

donna.hu



Scroll to Top