Csokoládéval a magas vérnyomás ellen

2011. 03. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Együnk csokoládét, hogy egészséges legyen a vérnyomásunk. Minden ötödik felnőtt magas vérnyomásban szenved. Az érintetteknek majdnem a fele nem is tud magas értékéről. Azt, hogy milyen veszélyes a magas vérnyomás, az a tény is bizonyítja, hogy nagyon sok 65 év alatti halálozásért felelőssé tehető. Ha nem kezelik a magas vérnyomást, lényegesen megrövidítheti az életet. Először is "fel kell fedezni" a betegség meglétét. A magas vérnyomás nem fáj, ezért is nevezik „csendes gyilkosnak”.

 

Hosszú ideig tud észrevétlen maradni, amíg végül bizonyos tüneteken túl egyéb károkat okoz, például szélütést, vagy szív-, illetve veseelégtelenséget. Ezért kellene legalább évente kétszer megméretni vérnyomásunkat vagy a háziorvosunknál, vagy a gyógyszertárban. Különösen akkor, ha állandó nagy stresszben élünk. Ha kiderül, hogy túl magas a vérnyomásunk, az orvos vérnyomáscsökkentő gyógyszereket írhat fel. Ez önmagában nem elég, ezzel egy időben át kell állítanunk a táplálkozásunkat, sok gyümölcsre és zöldségre, valamint előnyben kell részesítenünk a halételeket és a növényi zsírokat. Mindenekelőtt azonban spórolósan kell bánnunk a sóval, mert ez elősegíti az érszűkületet. A só megköti a vizet a testben, és ezáltal nyomja fel a vérnyomást. Átlagosan ötször annyi sót fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek ténylegesen szüksége lenne. Ellenszere a kálium – bőségesen tartalmazza a banán, a hüvelyesek, a sárgabarack, a petrezselyem –, mely csökkenti a vérnyomást.

A magas vérnyomásnak jelentős rizikófaktora továbbá a túlsúly. Az idegrendszeren keresztül a túlzott alkoholfogyasztás is magas vérnyomást okozhat. Illetve a dohányzás is nagyon veszélyes, mert emeli a vérzsírokat, valamint a vércukrot. A mozgáshiány is sokat árt a vérnyomásunknak.

 

A fekete csokoládé – legalább 70%-os kakaótartalommal –, illetve a fent említettekből következően a sport, mint a kerékpározás, úszás, továbbá a gyors séta is elkerülhetővé teszik, vagy csökkenthetik a magas vérnyomást. Különösen jó hatással van a vérnyomásunkra a komoly zene – állítják a Heidelbergi Egyetem tudósai. A Göttingeni Szimfonikusok egyik koncertjén a magas vérnyomásban szenvedő betegek megmérették a vérnyomásukat. Az értékeket rádióhullámokon játszották át számítógépre. Kiderült, hogy a koncert folyamán az összes résztvevőnek csökkent a vérnyomása. A legalacsonyabb és legállandóbb értékeket Mozart-művek hallgatása során mérték. A tudósok arra az egyértelmű következtetésre jutottak, hogy a klasszikus zene megnyugtatja az idegeket, ellazítja a stresszes embereket és egyértelműen csökkenti a vérnyomást.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top