Diéta azok számára, akiknek kevés a savuk

2008. 06. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jót tesznek a rántott levesek, például a köménymagos leves. A húsok elkészítésénél a sülteket kell előnybe részesíteni. Ajánlatosak a hirtelen sültek. A főzelékeket mangalica zsírban vagy vajban először meg kell pirítani. Ügyeljünk úgy a hús, mint a főzelékek pirításánál arra, hogy elkészítés előtt durva rostjaiktól meg kell szabadítanunk ezeket az ételeket, a gyomorban ezeket a rostokat a sav bontja el, ha pedig a gyomorban nincs elegendő sav, akkor ezek a rostok emésztetlenül jutnak a bélbe, és hasmenést okoznak. Elkészítés előtt tehát a húst késsel szabadítsuk meg a rost anyagoktól, a főzelékeket, pedig turmixoljuk át.

A nyers gyümölcs fogyasztása ennél a betegségfajtánál tilos! Ellenben az almabefőtt jó savképző, ezért ajánlható.

Az ételek ízét pikáns mártásokkal tudjuk javítani. Kerülni kell a sok zsírt, a sok vajat, mert ezek lekötik a savat. A tészták laza összeállásúak legyenek, ízük öntetekkel: málna, kakaó, csokoládé öntetekkel javíthatók. A cukorral óvatosan bánjunk, az édesítéshez lehetőleg mézet használjunk, mert a savtermelő. A tojás sárgája is megfelelő, mert az sem köti le a gyomorsavat.

Kevés gyomorsavval bíró „betegeknek” ajánlom a következő mintaétrendet:

Reggeli:

Csokoládé, tejjel, pirítós kenyérrel, és mézzel.

Tízórai:

Reszelt ementáli vagy eidami sajt.

Ebéd:

Köményleves, vagy borjúhús raguleves, párizsi szelet, mártott és kisütött borjúhúsok, passzírozott zöldbabfőzelék, almakompót, piskótaszelet eperöntettel.

Uzsonna:

Tea citrommal, pirítós kenyér, bármilyen lekvárral.

Vacsora:

Töltött tojás hollandmártással, tükörtojás parajjal, tejbegríz baracklekvárral, tejes kávé.

Itt is fontos szabály, hogy gyakran de keveset kell enni.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top