Dióval a stressz ellen

2010. 10. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A modern ember egyik legnagyobb „mumusa” a stressz. Folyamatos nyomás alatt élünk, a család, a munkahely, a pénzügyeink, egyre sokasodó teendőink megviselik a szervezetünket. .. Néha úgy érezzük, összeroppanunk. De itt az új csodaszer, ami nem is annyira csoda, hiszen nem másról, mint a dióról van szó.

A magas koleszterinszintűeknél az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek csökkentik a LDL, vagy ahogy még hívni szokták, "rossz" koleszterin szintjét. Egy új tanulmány azt állítja, hogy néhány fajta többszörösen telítetlen zsír - név szerint az alfa-linolenic sav, amely megtalálható a dióban és a lenmagban – képes segíteni szervezetünknek a stressz leküzdésében is.

A Journal of the American College of Nutritionben megjelent tanulmányban 22, magas LDL-szintű felnőtt három különböző étrend szerint evett. Mindhárom étrend azonos zsírt és proteint tartalmazott, az első egy átlagos amerikai étrend, diófélék nélkül, a második hasonló, de a zsírt és a protein egy részét kb. 37 gramm dióval és egy evőkanál dióolajjal helyettesítették, a harmadik étrendben volt dióola és másfél evőkanál lenmagolaj.

Azoknál a résztvevőknél, akik diót és dióolajat fogyasztottak, nemcsak kisebb LDL-szintet mértek, de jelentősen csökkent a nyugalmi állapotban mért vérnyomásuk, sőt stresszhelyzetre is jobban reagáltak. A kísérletben a stresszhelyzetet úgy generálták, hogy az alanyoknak beszédet kellett mondaniuk vagy egy vödör hideg vízbe tették a lábukat.

Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy a dió és a dióolaj csökkentik a vérnyomást stresszhelyzetben. - mondta Sheila G. West docens. - Ez azért fontos, mert az életben nem lehet elkerülni a stresszforrásokat, de a tanulmány szerint az étrendünk megváltoztatásával felkészíthetjük a testünket a stresszhelyzetekre. Azok a résztvevők, akik lenmagolajat is kaptak, nem mutattak jobb vérnyomásadatokat, de más érrendszeri jellemzőik jobbak lettek.

Így, ha sok stressz ér minket, egy kisebb marék dió elropogtatása elvileg segíthet leküzdeni a szorító érzést a gyomrunkban és általa kicsit könnyebben vehetjük a mindennapi akadályokat. Arról nem is beszélve, hogy a dió kemény héjának feltörése is stresszoldó hatású lehet.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top