Diszkótragédia: mi volt a halál oka?

2011. 01. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

2011. január 15-én szombaton éjjel 11 órakor a budapesti West-Balkán szórakozóhelyen ismeretlen okokból pánik tört ki, és a túlzsúfolt diszkóból menekülő tömegben három fiatal lány életét vesztette. Halálukat a rendőrségi közlemény szerint fulladás okozta.

A diszkótragédia három halálos áldozatának /Cs. Emese (17), K. Kinga (17), R. Rita (25)/ soron kívüli boncolását a Budapesti Rendőr-főkapitányság kérte, mivel az eset kapcsán számtalan rémhír és pletyka terjedése nehezítette a nyomozást. A jelenlevő fiatalok közül ugyanis többen késelést láttak vagy véltek látni, és sokan azt állították, hogy látták, amint az egyik lányt eszméletlen állapotban, szúrt sebbel az oldalán megpróbálják kivinni a diszkóból még a pánik kitörése előtt. A késelést és az áldozatokon levő szúrt sebek meglétét sem a mentősök, sem pedig a rendőrség közleménye nem támasztja alá.

Az már a nyomozás kezdeti szakaszában kiderült, hogy a Nyugati téren levő West-Balkán szórakozóhely működési engedélye lejárt, valamint hivatalosan maximum 300 fő befogadására alkalmas. Ennek ellenére a Noise Night Life című rendezvényre közel 3000 fiatalt engedtek be szinte egyszerre, ami önmagában is elég lehetett a tragédia bekövetkeztéhez. A legnagyobb tolongás a ruhatár előtt és az odavezető lépcsőnél alakult ki: valószínűleg itt tört ki a pánik és innen kezdett kifelé tódulni a tömeg az ajtók felé.

A szemtanúk közül sokan a közösségi oldalakon és az újságok internetes fórumain meséltek (vélt vagy valós) élményeikről:

„Föl akartunk menni, hogy lerakjuk a kabátot, de tíz lépcsőfokot tudtunk csak menni, és fordultunk is volna vissza, hogy menjünk ki. De már semerre nem tudtunk menni. Majd rá pár percre, hogy elindultunk volna kifelé, láttuk, hogy előttünk egy méterre szúrtak meg egy gyereket, és ott üvöltözött, hogy mentsék ki, és hogy megszúrták, meg ilyenek...”

„A már amúgy is iszonyatosan nyomorgó tömeget lelökték a lépcsőkön. Mint a dominó, úgy dőltünk le. Ember ember hátán, alattam öten feküdtek. Azt hittem, hogy meghalok.”

„Az ajtónál 200 méter hosszú sor állt, a bejárat előtti 30 méteres sávban pedig összetömörült sok ember, akik egymást lökdösték befelé. 15 biztonsági őr alig bírt el a tömeggel. A bejáratnál motozás egyáltalán nem volt, de még a táskámat se nézték meg. (...) A földszinten kívül még két emelet volt, a lépcsőkön gyakorlatilag lehetetlen volt közlekedni.”

A világhálón terjedő esetleírás ellenére a rendőrség cáfolja, hogy késelés történt volna. A Népszabadságnak nyilatkozó bűnügyi helyszínelők elmondták, hogy nem találtak vérnyomokat a szórakozóhelyen, és mivel a mentősök sem láttak el szúrt sérülést a helyszínen, a hatóság  kizártnak tartja, hogy a pánikot egy verekedés kitörése vagy támadás okozta volna. A napilap közlése szerint a helyszínen a mentők egyetlen szúrt vagy vágott sebű sérültet sem láttak el.

A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt rendelt el nyomozást, tehát nem késelőket keresnek, hanem a rendezvény szervezői között kutatnak a tragédia felelősei után.

A Híradó képgalériája ITT látható a tragédia utáni percekről.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top