Golden Globe 3. rész - A díjazottak

2011. 01. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 68. alkalommal megrendezett Golden Globe gálán a díjakat tekintve nem születtek nagy meglepetések, habár akad olyan nyertes, akivel nem mindenki értett egyet.

Mivel az Aranyglóbuszt a hollywoodi sajtószövetség alapította és osztja ki, ezért ahogy gyakran megesik, most is felmerült a kérdés: mennyire kompetens a filmes témában egy újságírókat magába tömörítő szervezet? Ám ezzel kár foglalkozni, hiszen a lényeg úgysem az, egyetért-e a szakma az itt született eredményekkel, hanem hogy a sztárok végre örülnek, mert a Golden Globe díjátadó jóformán az egyetlen ilyen jellegű rendezvény, ahol a főszereplők végre ihatnak is. Ennek köszönhetően pedig gyakran születnek vicces beszédek.

A gála ma hajnalban, helyi idő szerint 5 órakor ért véget, a díjazottak pedig a következők lettek:

A The Social Network, azaz a Mark Zuckerberg élete alapján készült A közösségi háló című alkotás aratott, talán kicsit többet is, mint amit megérdemelt volna: a film készítői megkapták a legjobb rendezésért, a legjobb filmzenéért és forgatókönyvért járó díjat, valamint a drámai játékfilmek kategóriájában is övéké lett a kis golyóbis.

   Mark Zuckerberg, a Facebook-film ihletője 

A legjobb drámai filmszínésznőnek Natalie Portmant választották, a Black Swan, vagyis a Fekete hattyú című filmben nyújtott alakításáért. A rosszindulatú pletykák szerint hiába járt hat hónapig balettedzésekre a várandós színésznő, a közönség mégis inkább a leszbikus jelenetekre volt kíváncsi.

A legjobb színésznek járó díjat Colin Firth vehette át A király beszéde című film főszerepéért, a dadogó királyért. Musical-vígjáték kategóriában Annette Bening örülhetett díjának, a The Kids Are All Right főszerepéért, amiben Julianne Moore-ral alakítottak egy leszbikus párt. Ugyanebben a kategóriában a legjobb férfi főszerepért járó elismerést meglepetésre Paul Giamatti kapta, aki ezzel nem kisebb színészt, mint Johnny Deppet utasította maga mögé. Depp egyébként két jelölést is kapott, de egyetlen szobrocskát sem vitt haza.

A két legjobb mellékszereplőnek járó díjat ugyanaz a film vitte el: Christian Bale és Melissa Leo kapták a glóbuszt a The Fighter-ben nyújtott teljesítményükért.

A nagy öregek is díjjal a zsebükben térhettek haza: Robert de Niro életműdíjat kapott, míg Al Pacinót a Dr. Halál sorozatban nyújtott alakításáért a legjobb tévéfilm-főszereplőnek járó díjjal jutalmazták. Ugyanennek a kategóriának a női nyertese Katey Sagal lett a Son of Anarchy-ért.

A legjobb televíziós drámának járó díjat meglepetésre a Gengszterkorzó kapta a Reklámőrültek helyett, habár ez itt kis hazánkban talán senkinek nem okoz törést. Annak viszont örülhetünk, hogy a Glee – Sztárok leszünk! című édes kis sorozat (melyet az RTL Klub szombat délutánonként ad) megkapta, amit megérdemel: a legjobb vígjáték-sorozatnak járó díjat. A kategóriában ugyanebből a filmből került ki a legjobb mellékszereplőnek járó díj is, amit Chris Colfer kapott. Nem fogják kitalálni, ki ő! Bizony, aki a homoszexuális srácot játssza. Úgy látszik, idén ez lesz a menő.

 Chris Colfer a Glee-ből

A külföldi filmek között a dán Egy jobb világ bizonyult a legjobbnak, míg a dalok között a Dívában elhangzó You Haven’t Seen the Last of Me vitte a prímet… Illetve a díjat. Az animációs filmek közül a szövetség a Toy Story 3-nak ítélte.

A legjobb minisorozat az ötórás Carlos lett, mely nem sok mindenkinek lehet ismerős, de azért ideírjuk, mert Magyarországon is forgattak hozzá jeleneteket, és mert Scherer Péter is játszik benne.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top