Ebből elég!

2009. 11. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nők elleni diszkrimináció a politikai életben való alacsony létszámuk, a munkahelyeken tapasztalható üvegplafon, mely azt jelenti, hogy pusztán azért, mert nő nem léphetnek soha bizonyos szintnél feljebb, ráadásul sok nő a férfiakhoz viszonyítva alacsonyabb bérezésben részesül ugyanazért a munkáért. A diszkrimináció szélsőséges formája az erőszak, mely nem egyenlő a fizikai bántalmazással, hiszen számos egyéb formája is lehet.

A családon belüli fizikai erőszak rengeteg nő halálához vezet a világon, ráadásul a biztonságot az állami intézmények sem tudják egyelőre garantálni, a jog nem védi hatékonyan az áldozatokat és a rendőrök is gyakorta úgy reagálnak, hogy családi ügybe nem avatkoznak, csak ha már vér folyik. A bántalmazásról maguk a nők sem szívesen beszélnek, így nagyon sok esetben nem tud róla a környezet, ez pedig lehetetlenné teszi a segítségnyújtást. A statisztikák szerint minden ötödik nőt rendszeresen bántalmazza a partnere, ami Magyarországon azt jelenti, hogy mintegy félmillió bántalmazott nő van.

Természetesen létezik férfiak elleni erőszak is, de a statisztikák szerint párkapcsolatokban előforduló bántalmazásokkal kapcsolatban 95%-ban a férfiak az agresszívabbak. Ennek ellenére a későbbiekben még visszatérünk a férfiak elleni erőszakra is.

Az erőszaknak öt alapvető formája van, ezek közül az egyik a fizikai bántalmazás, mely a lökdöséstől, pofozástól és hajtépéstől egészen a fojtogatásig, rugdosásig, fegyverrel való fenyegetésig terjed, de arra is van példa, hogy az agresszív élettárs korlátozza a partner mozgását, illetve megtagadja tőle az alapvető testi igényeket és szükségleteket – éheztetés, alvásmegvonás, stb.

Létezik szóbeli erőszak is, mely lényegében a sértegetés, a megalázás, nevetségessé tevés mások előtt, erőszakkal és öngyilkossággal való fenyegetőzés. A lelki erőszak kategóriába tartozik az érzelmi igények megtagadása, például amikor a bántalmazó elszigeteli a nőt a barátaitól, az önbizalom módszeres rombolása, a féltékenység, a nő állandó hibáztatása. Szexuális erőszak a szexuális tevékenységre kényszerítés, a szexszel való megalázás és fájdalom okozás, intim testrészek bántalmazása, prostitúció kényszerítése, a terhesség vagy abortusz kényszerítése. Az utolsó nagy kategória a gazdasági erőszak, az anyagi függésben tartás, a munka tiltása, a nő fizetésének az elvétele, illetve a mindennapi kiadások megkérdőjelezése.

Sokan úgy gondolkodnak, hogy ezek a nők valamivel kiprovokálják párjuk agresszív viselkedését, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy az autoritárius személyiségnek nincs szüksége provokációra. A megoldás leginkább az lehetne, ha a bántalmazók kapnának segítséget, hogy meg tudják változtatni erőszakos magatartásukat.

A továbbiakban részletesen szólunk a nők elleni erőszak formáiról, hogy miért tűrik a nők a bántalmazást, valamint arról, hogy milyen lehetőségek léteznek ilyen esetben.

Kapcsolódó anyagok:

$$318$$

$$317$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top