Egy Pillangó szökései a pokolból

2009. 08. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Henri Charriére története hihetetlen és hátborzongató. Gyakran gyomorforgató, máskor

viszont egy csodás mese meztelen testű indián tündérekről, életre szóló baráti szövetségekről, egymásért és a szabadságért halni kész emberekről.

Charriére-t, alvilági nevén Pillangót a 30-as évek közepén ítélik el - saját állítása szerint igaztalanul - egy strici meggyilkolásáért. Életfogytiglant kap a világ legdurvább, legmocskosabb és legembertelenebb börtönében, a Francia-Guyanában található Üdvösség-szigeteken. Nevével ellentétben itt a legkevésbé sem az üdvösség vár az emberre, sokkal inkább az enyészet. De Pilla ebbe nem nyugszik bele, az első pillanattól figyel, fülel, tájékozódik, mindent tudni akar, szökést tervez. Egyetlen dolog élteti: a bosszú. Revansot venni az ügyészen, a bírón, a bamba képű tudatlan, befolyásolható esküdteken.

Nyolcszor kísérel meg a legkülönbözőbb, elmondásai alapján romantikusan valószínűtlen módokon megszökni a világ legjobban őrzött fegyenctelepeiről. Közben természetesen hihetetlen kalandok sora színesíti útját.

A könyv magával ragadó: a történet néhol mesés,  máskor viszont annyira igaz, hogy az már mellbevágó.

Talán az író maga sem tudta eldönteni, hogy az igazat írja, vagy fantáziájával kápráztason el, de bármelyikről is van szó, tehetsége kétséget kizáró.

A napjainkban oly népszerű sorozat, a Szökés sokat meríthetett belőle. (Gyakran futunk olvasás közben hasonló karakterekbe, eseményekbe, mint a Scofield testvérek ugyancsak hihetetlen kálváriáját követve.) Emellett pedig kétségtelen erénye, mely miatt kihagyhatatlan ez a modern eposz, hogy a korabeli börtönök világáról, szociológiájáról sok érdekességet tudhatunk meg első kézből, melyek mély nyomot hagynak még a legkérgesebb mellűekben is.

Henri Charriére Pillangó című könyve 25% kedvezménnyel megvásarolható a kellykiado.hu webshopjában.

A kötet a Kelly kiadó gondozásában jelent meg az idén ismét, miután 30 évvel ezelőtt megíródott!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top