Egy pohár tej

2009. 06. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A felnőtt embernek naponta testsúly-kilogrammonként 1-1, 2 g fehérjére lenne szüksége. Vagyis egy 70 kg-os ember fehérjeszükséglete, 7-10 dkg.  Ennek a mennyiségnek a felét teljes értékű, állati eredetű, fehérjékkel kellene fedeznie. Az elsőrendű, vagy teljes értékű fehérjék, a szervezet építőköveit alkotó aminosavak.

Jó tudni, hogy a húsoknál olcsóbb tejtermékek elérik, sőt gyakran meghaladják azok fehérjetartalmát. Példaként hasonlítsuk össze hány deka húsban és hány deka tejtermékben, találunk 50 g teljes értékű fehérjét: 23 dkg csirkehúsban, 24 dkg marhahúsban, 35 dkg kövér sertéshúsban, 25 dkg gyulai kolbászban, 22 dkg gépsonkában, 42 dkg párizsiban, 16 dkg óvári sajtban, 23 dkg lágy sajtban, 28 dkg juhtúróban, 19 dkg ementális sajtban, 22 dkg trappista sajtban, 20 dkg eidami sajtban, 36 dkg tehéntúróban. 

Ne feledjük azonban, hogy ezek a fehérjeforrások több-kevesebb zsírt is tartalmaznak, ezért fogyasztásukat ne vigyük túlzásba!

Egyik legfontosabb fehérjetartalmú táplálékunk, a tej. Csecsemőkorunktól az életünk végéig, minden életszakaszban fogyasztjuk, mert optimális összetételében tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat. Egy liter tej tartalmaz 28 g tejzsírt, 36 g fehérjét, 47 g tejcukrot, 7 g különböző ásványi sót, és A, B, D, E, K vitaminokat.

Gyermekkorban a fejlődő szervezet különösen igényli a rendszeres tej- és tejtermékfogyasztást, mivel igen magas a kalcium és a foszfortartalma. A kalciumnak fontos szerepe van a csontok fejlődésében. Érdekes megjegyezni azt is, hogy a tejfehérje a tojásfehérje után a legalkalmasabb az emberi szervezet építésére.

A tejet fogyaszthatjuk önmagában, hidegen, melegen, mézzel ízesítve, tejeskávénak, kakaónak, és még igen sokféle módon.

A teás tejhez egy liter tejet ízlés szerinti mennyiségű cukorral vagy mézzel forraljunk fel, egy kis darabka vaníliát és parányi citrom- vagy narancshéjat tegyünk bele. Két lapos kávéskanálnyi teafüvet forrázzunk le 2 dl vízzel, és ezt öntsük bele a felforralt tejbe. Hidegen és melegen egyformán kitűnő ital.

A gyümölcsös tejhez egy liter forralt tejet hűtsünk le, majd negyed kg bármilyen puha húsú, aromás idénygyümölccsel, kevés mézzel vagy cukorral turmixoljuk. Azonnal fogyasztható.

Nagyanyáink tejlevese ma már kiment a divatból, pedig a gyermekek akkor is, s ma is szívesen fogyasztják, változatosság gyanánt ma is beiktathatjuk az étrendünkbe: A tejet forraljuk fel, ízesítsük kevés sóval, és főzzünk bele finommetéltet, vagyis cérnatésztát. Készíthetjük ezt akár édesen is. Ekkor só helyet tegyünk cukrot bele, és ízesítsük vaníliával.

A népi gyógyászat szerint rendkívül egészséges az aludttej fogyasztása. Mivel könnyen emészthető, idősebb korban is kitűnő étel, például vacsorára.

A tej és a tejtermékek fogyasztása nemcsak egészségünket, hanem szépségünket is védi. (Természetesen csak akkor, ha nem vagyunk tejcukor- vagy tejfehérje érzékenyek).

Néró feleségéről azt tartja a monda, hogy csak zsíros szamártejben fürdött, s amikor útra kelt, egész szamárkanca csorda követte, hogy fürdőit ne kelljen kihagynia. Napóleon hitvesének is állítólag azért volt olyan rendkívül szép a bőre, mert ibolyás tejben fürdött. Mi is készíthetünk tejes fürdőt, ha a fürdővizünket egy csomag tejport, vagy egy liter tejet öntünk. Ápolja, szépíti, finomítja a bőrünket. Különösen a száraz, vízhiányos bőrűeknek ajánlható.

A mindig kéznél lévő tejet sokféleképpen felhasználhatjuk a kozmetikában. Ha tejbe mártott vattapamaccsal letöröljük az arcbőrünket, a szennyeződésektől megtisztítjuk, de nem oldja fel a bőr zsiradékát, ezért főleg száraz és érzékeny arcbőr tisztítására alkalmas. A tejes lemosás után hideg vízzel öblítsük le a bőrt, és a megszokott nappali vagy éjszakai krémmel finoman kenjük be.

Ha meleg tejet, főtt burgonyával pépesre keverünk, az erősen igénybe vett kéz bőrének ápolására használhatjuk. Keverjünk össze három evőkanál tejet három evőkanál uborkalével, vattalapokkal itassuk fel, és helyezzük a letisztított bőrre. Bársonyosan sima lesz tőle az arcunk. Tejpakolások a zsíros bőrön kívül minden bőrtípusra használhatók. Zsíros bőrre aludttej-pakolást tegyünk!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top