A másik szülő

2009. 06. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az anyák napja a világ egyik legismertebb ünnepe. Ilyenkor szeretettel halmozzuk el azt, aki életet adott nekünk, aki szeretett és dédelgetett minket. Az apák ilyenkor csendben kihúzódnak az anyáknak járó rivaldafényből és alázatosan mosolyognak. De vajon nekik miért nincs ünnep? Hiszen ők is ugyanúgy védik és óvják gyermeküket, aggódnak az első napon az iskolában, az első betegségnél, a foghúzásnál. Csak az a baj, hogy a gyerek ezt nem veszi észre, mert anya a fontos, hogy ott legyen, hogy fogja a kezét, hogy vigasztalja. Az apák pedig a háttérből figyelik ahogy a csemetéjük az első lépéseit teszik meg.

Apák napja létezik. Csak nem olyan elterjedt és közismert, mint az anyák napja. A 20. században kezdték megtartani az ünnepet az anyák napja párjaként. Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője. Apja, a háborús veterán William Jackson Smart egyedül nevelte fel hat gyermekét. Az apák napjának eredeti tervezett dátuma június ötödike, édesapja halálának évfordulója lett volna, de nem volt elég idő megbeszélni a részleteket a szervezőkkel, így június harmadik vasárnapján tartották, és tartják ma is. Az első apák napja 1910. június 19-én volt Spokane-ben. Az ünnepet hivatalosan Nixon elnök ismerte el 1972-ben. Apák napját hivatalosan a katolikus egyház is ünnepli: március 19.-én Szent József napján tartják.

Magyarországon nem olyan népszerű ünnep, mint máshol a világban. A kereskedők is alkalmazkodtak ehhez az ünnephez, és például Angliában ilyenkor megnő a kereslet a barkács – és szerszámkészletek iránt. A férfiaknak mindig is általános ajándék egy valamilyen jó minőségű ital. De a gyerekek furán néznének ki, ha pezsgőt vagy bort adnának az apukájuknak. Bár érdekes, hogy sokszor tartják az apák napját itthon, május 19.-én Ivó napján. Ha mégis ajándékokra kerülne a sor, akkor elég valami apróság. Valószínűleg meg fog lepődni az apuka, hisz a legtöbbjük mindig magába zárta örömét és nem vette körül nagy figyelem. Először talán elég, ha a gyerek köszönti és készít neki valami finom vasárnapi reggelit. Az apák sosem a tárgyakat díjazzák, hanem a cselekedetet. Anyuval közösen elkészítik a kedvencét reggel és mikor felkel, akkor a finom pirítós és a szalonnás tojás illata várja. Esetleg utána csinálhatnak közös programot, amit apa is szeret.

A szülőknek nagyon könnyű örömet okozni. Általában már attól olvadoznak, ha a gyermekük rájuk mosolyog és kacagva átöleli őket. Az apák is vágynak erre. Boldognak és egészségesnek szeretik látni gyereküket. Igaz, hogy nem az apuka szülte meg és táplálta a csemetéjét, de ő az aki megvédi a nagyobb gyerekektől, aki aggódva nézi az első udvarlók megjelenését. Sok apa egyedül neveli egy vagy akár több gyermekét, emberfeletti erővel.

Mindig az első lépés a legnehezebb. De a második év után talán apa is hozzászokik majd, hogy egy évben egyszer neki is jár a rivaldafény. Hogy jól fog esni neki, az egészen biztos!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top