Együnk kevesebb koleszterint!

2010. 09. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lehetőleg sovány húst együnk, és a főzéshez minél kevesebb zsírt használjunk. Lehetőség szerint ne együnk túl sok tojást. A tej, a tejszínes joghurt és a legtöbb sajtfajta több zsírt tartalmaz, mint a többi tejtermék és a zsírban szegényebb sajtok.

A zab és a teljes kiőrlésű zabból készült termékek rostanyagai megkötik a koleszterint, amelyet a szervezetünk nem használ fel, hanem kiválasztja.

A fokhagyma kedvező hatással van a koleszterinszintünkre, ez az allicin nevű anyagnak köszönhető. A legjobb a friss fokhagyma, amelyet tavasszal, vagy nyáron a piacon veszünk. A szárított fokhagymában alig van allicin.

A párolás, a pirítás és a grillezés a sütés zsírszegény változatai. Erre a szárnyasok és a halak kiválóan alkalmasak. A napraforgó, a kukoricacsíra és az olívaolaj, valamint a margarin nem emeli a koleszterinszintet.

A teljes kiőrlésű búzából készült kenyér és tészta, valamint a zöldség, a burgonya, a saláta, a gyümölcs, a rizs, és a hüvelyesek is ajánlottak. A tengeri halak, pl. a hering, a makréla, és a lazac Omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, így nagyon jótékony hatásúak.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top