Élj színnel!

2009. 01. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A zordabb hónapokban, amikor a színek fakóbbak, korábban sötétedik, és a nap is csak néha bújik elő, a hangulatunk is érezhetően romlik. Nehezebben ébredünk, érdektelenebbé válunk és hangosan sóhajtozva nosztalgiázunk a nyári fotók felett, melyeken még minden színes volt. Ilyenkor, ha nem vigyázunk, a nyári ruhákkal együtt a jókedvünket is könnyen a bőrönd aljára csomagolhatjuk. Figyeljünk oda tehát arra, hogy ne irtsuk ki magunk körül a színeket, mert könnyen a depresszió mélyén találhatjuk magunkat!

Még ha nem is tudatosul bennünk, a színek hatással vannak hangulatunkra, érzéseinkre, sőt: még az egészségünkre is. Tévedés lenne tehát pusztán azt hinni, hogy egy sárga vagy lila paca pusztán csak vizuális élmény. Testünk ugyanis akkor is érzékeli „látja” a színeket, ha szemünk csukva van. A titok nyitja pedig nem más, mint a fizika. Ahhoz ugyanis, hogy megértsük, hogyan hatnak a színek, nem árt pár szóban megemlékeznünk arról, amit egykor fénytanból tanultunk: mindegyik szín eltérő hullámhosszon rezeg. Ezek az elektromágneses hullámok bejutnak szervezetünkbe, találkoznak testünk sejtjeivel, amikben azonnali változásokat idéznek elő – színenként mást-mást. Vagyis: a póló, ami éppen rajtunk van, a terítő, a fal, a velünk szemben álló ember nadrágjának színe, mind-mind hatnak ránk, stimulálnak minket.
A gyógyászatban évezredek óta használnak színeket terápiás módszerként. Rájöttek ugyanis, hogy a színes sugárzás az ember vízháztartására, agyműködésére, a vér összetételére, a vegetatív idegrendszerre, a hormonok termelődésére és az anyagcserére is hatással van. Ráadásul ez a folyamat szervezetünkben percek alatt aktivizálódik, és ha hosszan, terápiaszerűen alkalmazzák, hatása állandósul. Vegyük például az egyik legmarkánsabb színt, a pirosat. Nyilván mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy milyen jó lenne a hálószobát vörösre pingálni: az embernek már a gondolattól is szó szerint felforr a vére, hisz egy piros szoba csupa erotika.
Mi a magyarázat a heves reakciókra? A vörös szín látványa – az is elég ha magunk elé képzeljük – azonnal növeli a vérnyomást, a pulzusszámot és fokozza az adrenalin-termelést, aktivizál, élénkít. Kutatások igazolták, hogy ha piros fényben fürösztötték a különböző idegbántalmakkal küzdő pácienseket, gyorsabban oldódott a búskomorság és fokozódott a szexuális étvágy. Ám mielőtt rohannák a barkácsboltba festékért, nem árt, ha tudjuk, hogy a vörösnek igen intenzív negatív hatásai is lehetnek. Hosszú távon ugyanis idegesítő és nyugtalanító, álmunkat is megzavarhatja. Egy kísérlet során megfigyelték, hogy ha az embereket vörös fényben dolgoztatták, azok állítólag énekelgettek, sokszor hevesen hadonásztak, sok volt a kisebb baleset, és a munkahelyi konfliktusok is csak lassan oldódtak. Ahogy azonban kicserélték az izzókat vörösről zöldre, a munkások megnyugodtak, jobban tudtak koncentrálni, hatékonyabban teljesítettek.
Az, hogy milyen színeket preferálunk, rengeteget elárul éppen aktuális lelkiállapotunkról. Ruhánk színe üzenet a külvilágnak is: szürke – „Ne közelíts! Pocsék kedvem van!”; piros – „Gyere, hapsikám! Szabad préda vagyok!”. Az ember tudattalanul keresi azokat a színeket, amelyek gyógyhatására éppen szüksége van. Nézzük hát meg, hogy melyik szín mire jó!
Sárga: Valami baj lehet az emésztésünkkel, a sárga ugyanis fokozza az emésztőszervek működését, főleg a máj méregtelenítését. Sőt: fogyókúrák alkalmával kifejezetten előnyös, ha napocskásra vesszük a figurát, mert az élénkít, és elűzi a fogyózás okozta feszültségeket. A sárga ezen kívül remekül hat a memóriára. Kutatások igazolták, hogyha valami sárga felületet látunk, sokkal könnyebben megjegyezzük. Jegyzeteljünk sárga papírra, vagy emeljük ki a fontos szövegeket sárga filccel, és tuti, hogy nem felejtünk el semmit. Ráadásul a kedvünk is sokkal jobb lesz!
Zöld: Azt jelenti, hogy nyugalomra vágyunk, mert talán túl sok a stressz körülöttünk. A zöld a természet színe: ellazít, oldja a feszültséget, mert a szem szinte pontosan a retinára fókuszálja ezt az árnyalatot. Lassítja a légzést, segíti a koncentrációt – ezért festik az iskolában a táblákat zöldre, és ezért dominál ez a szín a műtőben is. Ezen kívül a zöld bizalomgerjesztő is, amely vonzza a tekintetet – viselőjére könnyebben és szívesebben figyelünk oda.
Kék: Ha kéket viselünk, vagy egyszerűen csak nézzük ezt a színt, légzésünk egyenletesebbé válik, csökken a vérnyomásunk és enyhülnek a fájdalmaink. A kék nyugtató hatású, vagyis kifejezetten alkalmas olyan helyek díszítésére, ahol pihenni, relaxálni szoktunk. Például a hálószobánk falára. A konyhában viszont kerüljük, mert elveszi az étvágyat.
Piros: Energiára, lendületre van szükségünk, mert magabiztosnak és erősnek kell mutatkoznunk. Egy piros holmiban sosem maradhatunk észrevétlenek: pasizáshoz a legtutibb választás. Fehérneműnek is kitűnő, mert igazi vágyfokozó – ráadásul kevésbé válunk hajlamossá a nőgyógyászati jellegű megbetegedésekre. Ha azonban állásinterjúra készülünk, inkább hanyagoljuk, mert hivalkodó és bizalmatlanságot kelt. A fogyókúrázók is kerüljék: a piros összes árnyalata – a pinktől a burgundiig – étvágygerjesztő hatású.
Fekete és szürke: Energiáink a padlón vannak, kimerültek vagyunk, és nehezen tudunk megbirkózni a problémáinkkal. A fekete és a szürke az önként vállalt magányosság színe. Ilyenkor az ember nem akar kitűnni, beszélgetni, ezért igyekszik elvegyülni az arctalan tömegben. A dolog rákfenéje az, hogy egy depressziós ember általában depressziós színekkel veszi körbe magát, így még rosszabb lesz a kedve – azaz ördögi körbe kerül. Vagyis nemhogy nem lábal ki a világfájdalomból, hanem még mélyebbre csúszik. Ez egy önmagát gerjesztő folyamat, amely ellen igenis tudunk védekezni.
Bár az elején nem könnyű, de képesek vagyunk tudatosan alakítani a hangulatunkat és gyógyítani magunkat, ha a megfelelő színekhez nyúlunk. Ha tehát pocsék a kedvünk, húzzunk sárga, rózsaszín vagy világoskék holmikat, aggassunk magunkra színes sálakat, tarka kiegészítőket. Eleinte nehéz lesz, de ha erőt veszünk magunkon, és színes holmikat választunk, sokkal hamarabb rendbe jövünk.

Ha színorgiára vágyunk, nem kell feltétlenül átfesteni az egész lakást. Több olcsó és kevésbé körülményes módszer is létezik: egyszerűen fessünk be egy izzót olyan színűre, amilyenre éppen vágyunk! Napi 10-15 perc „színesedés” nagyon hamar pozitív eredményt hoz. Ha azonban nincs kedvünk festéssel pepecselni, egyszerűen terítsünk egy színes kendőt az éjjeli lámpára. Az is jó megoldás, ha csak elővesszük a legutóbbi nyaralás fotóit, és máris elkap bennünket a színorgia. A lényeg az, hogy próbáljuk meg magunkat minél gyakrabban élénk színekkel körülvenni!

Kapcsolódó anyagok:

$$2240$$

$$2233$$

$$2206$$

$$2301$$

$$2311$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top