Elkezdődött az idei Cannes-i Filmfesztivál

2011. 05. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

64. alkalommal tartják meg idén a Cannes-i Filmfesztivált. 2011-ben is rangos mezőnyre számíthatunk, de sajnos kevés magyar vesz részt ezúttal a filmes versenyen.   
64. alkalommal tartják meg idén a Cannes-i Filmfesztivált. 2011-ben is rangos mezőnyre számíthatunk, de sajnos kevés magyar vesz részt ezúttal a filmes versenyen. Jó hír viszont, hogy bár húsz éve nem volt magyar szereplő a zsűriben, idén Vezér Éva, a Filmunió ügyvezető igazgatója képviseli hazánkat az operatőrök Arany Kamera díjának odaítéléséről döntő tanácsban.

A fesztivál kísérőrendezvényein (A Rendezők Kéthete és a Filmterv-Fejlesztő Fórum) kicsit több a magyar résztvevő: itt tűzik műsorra például Till Attila Csicska című rövidfilmjét és Kenyeres Bálint Hier (Tegnap) című játékfilmjét. A forgatókönyvek fejlesztésére alapított Krzysztof Kieslowski-díjért két magyar alkotás is ringbe száll: Divinyi Rékától és Herendi Gábortól a „Ten Commandments”, valamint Miklauzic Bence és Lengyel Ferenc Car Park című szkriptje.

Érdekes tények a fesztiválról:
Elgondolkodtató, hogy eddig mindössze két nő nyert Arany Pálmát a
fesztiválon: Lindsay Anderson az If (Ha) című filmjével és  Jane Campion Új-Zélandról, a Zongoraleckével
(1993-ban). Idén négy női rendezőt jelöltek a fődíjra: ilyen sok hölgy még sosem
képviseltette magát ebben a mezőnyben. (Tavaly például egy sem.) A fesztivál ideje alatt 2 kilométernyi vörös szőnyeget használnak el. (Napjában háromszor cserélik a kiterített szőnyegeket.) Indítása óta csupán három évben maradt el a Cannes-i Filmfesztivál.
Kétszer financiális gondok miatt (1948 és 1950), valamint az 1968-as
diáklázadások idején.
A fesztivál 12 napja alatt a térség szállodái az egész éves bevételük 15 százalékát keresik meg.


 Szerző

donna.huScroll to Top