Te tudnád a választ? Teszteld le!

2011. 05. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindennapos téma: bolygónk hanyatlása és megmentésének lehetőségei. Röpködnek a szakszavak a tévében, a rádióban, olvashatjuk őket az újságban. Ám tisztában vagyunk a jelentésükkel, vagy azzal, mi mindent érdemes még tudni velük kapcsolatban?

Bevalljuk, egynémelyik fogalomról nekünk is csak halvány sejtéseink voltak, ezért úgy döntöttünk, szétküldünk a neten egy kérdőívet, hogy kiderítsük, vajon csak mi vagyunk így ezzel?

A mini felmérés a következő kérdéseket és válaszlehetőségeket tartalmazta, és mindenkit arra kértünk, hogy segítség igénybevétele nélkül töltse ki. Akinek kedve van, az egy papírra lejegyezheti a saját válaszait a kérdőív tanulmányozása közben, majd görgessen a cikk végére, ott megnézheti a magyarázatokkal ellátott megoldókulcsot.

1. Mit takar a fenntartható fejlődés fogalma?

a, Azt a célt, hogy az emberi civilizáció továbbra is egyenletes ütemben fejlődjön. b, A jelen és jövő generációk igényeinek kielégítését egyformán célzó fejlődési forma. c, Az ipari szektor működésének optimalizálását célzó törekvéseket értjük alatta.

2. A Föld vízkészletének csupán 2,5-3,5%-a édesvíz. Ennek azonban nagy része jéghegyekben, gleccserekben található. Tudod, nagyjából mennyi?

a, 40% b, 55% c, 70%

3. Milyen időegységben számoljuk egy-egy ember szénlábnyomát ?

a, Féléves intervallumokban. b, Egyéves intervallumokban. c, Ötéves intervallumokban.

4. Melyik nem tartozik az elsődleges üvegházgázok közé?

a, Ózon. b, Szén-dioxid. c, Kén-dioxid.

5. Melyik szervezetnek nincs semmi köze se a természetvédelemhez?

a, EIB b, IPCC c, WWF

A mi válaszadóink 77%-a van tisztában a fenntartható fejlődés fogalmával, és az erre vonatkozó kérdésre érkezett a legtöbb helyes válasz. A Föld fagyott állapotban lévő édesvízkészletét firtató kérdésre 50% volt a helyesen válaszolók aránya, a szénlábnyom jobb eredményt mondhat magáénak, 66% tudta, milyen időközönként mérjük. Az üvegházgázok kicsit gyengébben szerepeltek, 55%-os a jó válaszok aránya, a szervezetekkel egy kicsit jobb viszonyt ápolnak a kérdőív kitöltői, 61%-uk jelölte meg helyesen, melyik a kakukktojás. A végeredmény 62%, amiről döntse el mindenki, hogy jónak, vagy még erősítendőnek ítéli.

Ígéretünkhöz híven nem maradunk adósak a helyes válaszokkal sem:

1-es kérdés: b.

Az ENSZ „Közös jövőnk” jelentés 1987-ben a következőképpen definiálta a fenntartható fejlődést: „A fenntartható fejlődés a fejlődés olyan formája, amely a jelen szükségleteinek kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációit saját szükségleteik kielégítésének lehetőségétől”.

2-es kérdés: c.

Földünk édesvíz készletének megközelítőleg 70%-a található gleccserekben, jéghegyekben, nagyjából 30%-a a föld alatt van, és úgy 0,3%-a felszíni.

3-as kérdés: b.

A szénlábnyom, angolszász kifejezéssel élve a carbon-footprint, egyénekre levetítve azt jelenti, hogy az illető tevékenységei során egy év alatt mekkora mennyiségű szén-dioxid kerül kibocsátásra. Szolgáltatások, termékek esetén az ezek teljes élettartama alatti szén-dioxid és egyéb üvegházgázok kibocsátott mennyiségét vesszük figyelembe.

4-es kérdés: c.

Elsődleges üvegházgázok: vízpára, ózon, szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid. A kén-dioxid a savas eső kialakulásáért felelős.

5-ös kérdés: a.

EIB = Európai Beruházási Bank (European Investment Bank)

IPCC = Éghajlat-változási kormányközi testület (Intergovernmental Panel of Climate Change)

WWF = Természetvédelmi Világalap (World Wide Fund for Nature)



Szerző

donna.hu



Scroll to Top