Mintha a Marson járnánk

2011. 05. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

El tudod képzelni, hogy kinézel az ablakon és egy gyönyörű, kristálytiszta vizű tó látványa tárul eléd? És azt, hogy egy forró párába burkolt, pirosas víztükörre tekintesz ki? Van, akinek ez a megszokott…

Földünk egyes tájain barangolva olyan érzésünk támadhat, mintha a Marson járnánk, holott nem is, csupán csak a természet fantasztikus ezerszínűségével találjuk szembe magunkat. Valószínűleg sose fogunk eljutni ezekre a vidékekre, de álmodozni szabad.

Szárazvölgy – Antarktisz

Bármerre is nézünk, kopár kavicsos föveny. Azt mondják, a Föld ezen pontja hasonlít a legjobban a marsbéli tájakhoz. Bár a Déli-sarkon van, hó szinte sose esik, jeget se találni csupán a meredek sziklák ormain, illetve a tavakon, melyek felszíne több méter vastagságban fagyott, mely alatt titokzatos, jelenleg is kutatás tárgyát képező mikroorganizmusok élnek.

Vérvörös vizeken – Japán

Kilenc forrás ontja tűzforró vizét az 1924-ben alapított Beppu városában, melyek közül egyértelműen az a leglátványosabb, amelyik körül létrejött tavacska vérvörös színben pompázik. Misztikusnak tűnik, és elsőre vérfagyasztónak, de semmi ok az aggodalomra, a szín nem szerves eredetű a víz vastartalmának köszönhetően ilyen árnyalatú.

Rio Tinto – Spanyolország

Nehézfémekben gazdag vizű folyam, melynek neve annyit tesz: Vörös folyó. Az ősidők óta tartó bányászat következtében a partvidék egyes részei sivárak, mondhatni, holdbéli jelleget öltöttek.

Pöttyös tó – Kanada

A nyári melegben a párolgás következtében a tó vizéből kiválnak a benne lévő sók, sok-sok fehér karimájú pocsolyát hozva létre, melyek sekély vize a kék és zöld árnyalataiban pompázik. Annak idején az indiánok fájdalmaikat a tó iszapos vizébe merülve űzték el.

A Szahara szeme – Mauritánia

A Szahara délnyugati részén fekvő, kör alakú Richat képződmény nagyjából 50 kilométer széles átmérője révén az űrből is látszik, és ennek köszönhetően az űrhajósok egyik fő tájékozódási pontjává avanzsált. Sokáig úgy tartották, hogy meteorit-becsapódás hozta létre, újabban talajsüllyedének vélik, melyre még az erózió is rádolgozott.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top