Előzzük meg a csontritkulást

2010. 11. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Oszteoporózis! A hölgyek rettegett betegsége: a csontok porózussá válnak, eltörnek, az érintettek erős fájdalmat éreznek, úgynevezett „özvegypúp” (Hyperkyphosis) alakul ki náluk. Ma már jó eséllyel gyógyítható, de mindenesetre enyhíthető gyógyszerekkel ez a betegség, míg régen a nők látszólag elkerülhetetlen sorsa volt.

A csontritkulás megelőzhető, sporttal és helyes táplálkozással komoly eredményeket érhetünk el.

Németországban majdnem 8 millió csontritkulásos beteg van. Legtöbbjük nő, de egyre több a férfi beteg is. A WHO a 20. század járványának nevezi ezt a betegséget. A betegség alattomos jellemvonása, hogy észrevétlenül fejlődik ki és többnyire hosszú ideig nem fedezik fel.

Figyelnünk kell az első jelekre! Különösen gyakori törések csontritkulásos betegeknél a combnyaktörés és a csigolyatest-törés.

Ha a betegség már ilyen törésekhez vezetett, a csontritkulás kezelése már rendkívül nehéz. Annál fontosabb a specialisták véleménye szerint a megelőzése és a korai felismerés.

Az egészséges csontozat megőrzése az egyik legnagyobb gyógyászati és társadalmi kihívása a 21. századnak.

Aki egész életében sportosan él és mozgásszerveit edzi, nagyobb csonttömeget tud felépíteni. A korral járó veszteség nem fogja annyira érzékenyen érinteni. A sporttevékenység, a tornagyakorlatok és a tréning késő öregkorig kiváló megelőzései a csontritkulásnak.

 

A csontritkulás elleni küzdelmet nem lehet elég korán elkezdeni

20 éves korunkig biztosan problémamentesen gyakorolhatjuk a sífutást, a teniszt, az atlétikát, a labdarúgást, röplabdát, úszást, korcsolyázást, kosárlabdát, szörfölést.

35 éves korunkig már teljes terheléssel kell előkészítenünk testünket az „öregedésre”. Kerékpározzunk, kocogjunk, továbbra is ajánlott a sífutás, úszás, labdajátékok, mint a röplabda, tenisz, kézilabda, de még a tollaslabda is.

55 éves korunkig már a kitartásra kellene helyeznünk a hangsúlyt: menjünk kocogni, túrázni, tornázni, tornáztassuk elsősorban a hátunkat, kerékpározzunk, teniszezzünk, golfozzunk, és ússzunk eleget.

65 éves korunktól igyekezzünk megőrizni testünk rugalmasságát. Őrizzük izmaink tömegét, és sportoljunk legalább naponta fél órán át. Járjunk fitnesz-edzésre, túrázzunk, kerékpározzunk, ússzunk, táncoljunk, sífussunk.

A csontritkulás megelőzésében elengedhetetlen szerepe van az egészséges táplálkozásnak. Legfontosabb, hogy kellő  mennyiségű kalciumot juttassunk a szervezetünkbe.

Csontjaink sűrűsége 25 éves korunkban a legjobb, és 30 éves korunk után kezd leépülni.

Szervezetünket leginkább a tej és a tejtermékek fogyasztásával tudjuk legjobban kalciummal ellátni.  Igyunk ezért sok tejet és együnk tejből készült ételeket rendszeresen, lehetőleg naponta. Az ásványvíz is tökéletes kalciumforrás. Egy megfelelő ásványvíz tartalmazzon legalább 400 mg kalciumot literenként, nátriumtartalma legyen 200mg/l alatt.

A zöldség (brokkoli) és a zöld fűszernövények (kapor, petrezselyem) is említésre méltó mennyiségű kalciumot tartalmaznak.

Jó kalciumforrások még:

-        Ementáli sajt kb. 1100mg/100g

-        Eidámi sajt kb. 850mg/100g

-        Mozzarella kb. 400mg/100g

-        Friss petrezselyem kb. 250mg/100g

-        Friss zsázsa kb. 210mg/100g

-        Leveles káposzta kb. 220mg/100g

-        Joghurt, 1,5%-os, kb. 130mg/100g

-        Tehéntej, 1,5%-os, kb. 20mg/100g

-        Friss torma 105mg/100g

-        Narancs kb. 45mg/100g

-        Kivi kb. 38mg/100g

A nikotin, az alkohol és a kávé negatívan befolyásolják a csontállomány fejlődését.

A nikotin elősegíti a csontritkulást. A cigarettafüst elszűkíti a legkisebb véredényeket, a kapillárisokat, ezáltal nem kapnak a csontok elég kalciumot.

A koffein kimossa szervezetünkből a kalciumot. Ezért ne igyunk napi 4 csésze kávénál többet.

Az alkohol esetében: a mérsékelt alkoholfogyasztás (fél liter sör, negyed liter bor naponta) kismértékben növeli a csonttömeget. A krónikus alkoholizmus ezzel ellentétben méreg a csontsűrűség számára. Gátolja a csontképző sejteket és gyengíti a D-vitamin anyagcserét. Ezenkívül fokozza a kalcium kiürülését a vizelettel.

Ha csak egy picit is törődünk a szervezetünkkel, naponta mozgunk, kalciumban gazdag ételeket fogyasztunk, figyelünk az alkohol- és kávéfogyasztásunkra, egészen biztosan meg tudjuk előzni a csontritkulást.

A dohányzás még a legkisebb mértékben is ártalmas, ezért mindenképpen hagyjuk abba minél előbb!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top