Emészd meg!

2011. 01. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Túl vagyunk az ünnepek nyüzsgésén, az ezzel járó fenséges lakomákon, jobbnál jobb és különlegesebbnél különlegesebb falatok elfogyasztásán. Visszatérve a szürke, munkával teli mindennapokba, a legtöbb ember azt érzi, hogy valami nincs teljesen rendben odabenn: a gyomor erőlködik, túlterhelt és mázsás köveket görgetve próbál visszaállni a régi kerékvágásba. Hogy segítsünk a szorult helyzeten? Adunk hozzá tippeket!

Első körben a legjobb tanács talán az, hogy együnk sokszor kevesebbet és lehetőleg olyan ételt, ami nem terheli meg az emésztésünket: csökkentsük minimálisra a zsírfogyasztást, étkezzünk rost- és vitamindúsan. Aztán persze számtalan házi praktika is van, amit érdemes a túlterhelt gyomornál bevetni. Az emésztésjavítást ne bízzuk a gyógyszertári csodabogyókra, hatásuk ugyan vitathatatlan, viszont a mesterséges, szintetikus szerek csak tovább nehezítik a máj munkáját. Akkor mit érdemes kipróbálni?

A gyomor segítésének egyik legkiválóbb módja a citromos víz fogyasztása! Fél citrom levét facsarjuk bele 3 dl vízbe, adjunk hozzá egy kanál mézet és lassan, 15-20 perc alatt kortyolgassuk el. Citrom hiányában keressünk a polcon almaecetet, egy pohár vízbe egy kanállal már csodákra képes! Indítsuk a napunkat ezzel a turbókoktéllal és garantáltan frissen, üdén kezdődik a reggel, ráadásul az emésztésünk is gyorsabban kapcsol kettes fokozatba!

A borsmentatea görcsoldó hatása mellett nyugtató tulajdonsággal is rendelkezik és beindítja a gyomor működését. Egy evőkanálnyi szárított borsmentalevelet forrázz le két dl forrásban lévő vízzel, majd letakarva hagyd állni öt percig. Langyosan kortyolgatva naponta kétszer ajánlott a fogyasztása. Mézet és citromot is adhatsz hozzá ízlés szerint, de ízesítés nélkül jobban kifejti emésztésjavító hatását. Teaként kamillát és citromfű-főzetet is alkalmazhatsz, de édesköményteát is érdemes a házi patikában tartani. Szélhajtó hatása mellett erjedésgátlóként is számon tartják, segíti a gyomor munkáját, megmozgatja a renyhe bélrendszert!

Ha túl vagy az első sokkon és elfelejtetted egy időre a szénhidrátdús ételeket, édes nyalánkságokat, akkor ismerkedj meg a fűszerek csodálatos világával, melyből számtalan fajta segíti a lelassult emésztést. Alapesetként az enyhén csípős tányérra valókat említhetnénk, hiszen ezek fellobbantják az táplálékfeldolgozás parazsát, ráadásul egy kevés gyömbérrel kombinálva hatásuk még kifejezőbb! A chilivel és gyömbérrel készített és melegen fogyasztott ételek hatására a béltraktus megtisztul, az emésztés felgyorsul.

Ha már csodaszerekről elmélkedünk mindenképpen meg kell említenünk a majoránnát, kakukkfüvet, bazsalikomot. Mindhárom fűszer teaként is megállja a helyét, de a legkülönfélébb ételekben alkalmazva segít azok megemésztésében. Természetesen a gyomor segítésén kívül más gyógyhatással is rendelkeznek, a majoránna nyugtató, enyhe köhögéscsillapító, csakúgy, mint a bazsalikom, a kakukkfű pedig fertőtlenítő, baktériumölő hatása mellett hurutoldó, köptető tulajdonságairól is ismert.

A kiváló tippek mellett arról se feledkezz meg, hogy a rendszeres séta a friss levegőn, egy kis mozgás is beindíthatja és helyrehozhatja újra azt, ami az ünnepek alatt egy kicsit ellustult, ráadásul ezzel még a kilók elleni küzdelem is sikeresebb lesz!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top