Éneklő olasz csődörök #br# - videóval!

2011. 04. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sok olasz sztár ostromolja a közönség kegyeit az ötvenes évek óta. Adriano Celentano és Gianni Morandi az elsők között léptek színre, de felsorolni is nehéz a belcanto szépfiúit, a pop és a rock csődöreit, sőt az opera tenorjait, akik a slágerlistákat és a koncerttermeket élettel telítik meg. Íme egy zenével és videoklipekkel megtámogatott válogatás róluk, a teljesség igénye nélkül:

Kezdjük a sort a már említett Adriano Celentanóval! Róla merészség lenne azt állítani, hogy jóképű, mégis van valami rosszfiús varázsa, karizmája. A „milánói Elvis” legnagyobb slágere az Il Ragazzo della via Gluck és az Azzuro volt, de a „24000 csók” is fontos állomása a máig tartó pályának:

Gianni Morandi, a bosszantóan jóképű fiú hatalmas rajongótábort gyűjtött maga köré és ikonikus alakjává vált az ötvenes-hatvanas évek Olaszországának. Ügyeletes szívtipróként rengeteg filmben szerepelt és sok örökzöld sláger fűződik nevéhez, például a „Non son degno di te”. A mai napig aktív: eddigi utolsó lemezét 2007-ben adta ki, „Grazie a Tutti” címmel.

Alberto Lupo színész volt és nem énekes. Bár tévésorozatai és néhány komoly filmje mellett olyan gyorsan feledhető B-kategóriás alkotásokban is szerepelt, mint például az 1960-as kiadású ”Az atomkor vámpírja”, Lupo mégis meghatározó egyénisége volt korszakának, és ezzel a duettel - Mina segítségével - beírta magát a zenetörténetbe is:

Toto Cutugno 1976-ban tört be a köztudatba Albatros című számával, de a világsikert 1983-ban a L’Italiano című szám hozta meg neki, amit az Africa és sok más sláger követett.

Eros Ramazzotti - a jelenkor szinte egyeduralkodó olasz csődöre -  Eros Luciano Walter Ramazzotti néven született Rómában 1963-ban. Tinédzserkora óta zenélt, de a nagy áttörést a San Remo-i dalfesztivál hozta meg neki. (Mint ahogy sok elődjének is.) Eros 1984-ben nyerte el „Az Év Hangja” díjat, ami nagy lökést adott karrierjének.

Eros összes lemeze megjelent spanyol nyelven is. Sajnos az olasz verziókat kemény

jogdíjak védik, így csak spanyolul tudjuk közölni a videót.

 

...bár nem tartozik szigorúan véve az „olasz csődör” kategóriába, mégsem feledkezhetünk meg Luciano Pavarottiról, ha a közelmúlt és a jelenkor Olasz Férfiját emlegetjük. Pavarotti szólóban és barátaival - a Három Tenor formációval - együtt is hatalmas sikereket ért el. A kiemelkedően jó hangú tenorista 2007 szeptemberében szenderült jobblétre 71 éves korában.

A lista korántsem teljes, de az összes olasz szívtipró énekest lehetetlen felsorolni. Neked ki a kedvenced? Kit fűznél hozzá még a listához?

Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top